latinica  ћирилица
10/09/2024 |  19:07 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Sarajevski aerodrom ne odustaje od proširenja na teritoriju Srpske; Inspekcija najavila kontrolu sporne lokacije (VIDEO)

Namjere sarajevskog aerodroma da se bez saglasnosti širi na teritoriju Republike Srpske, od danas su počele da se pretaču u djelo. Mehanizacija i radnici su već na terenu. U opštinskoj administracije Istočna Ilidža o tome ni riječi, iako je RUGIP utvrdio da planirano proširenje aerodroma, dijelom, uzurpira katastarske parcele na teritoriji Republike Srpske i ove opštine. Nisu pomogli ni protesti mještanja zbog otimanja grunta Republike Srpske.
Aerodrom Sarajevo - nezakoniti radovi - Foto: RTRS
Aerodrom Sarajevo - nezakoniti radoviFoto: RTRS

Iako je riječ o nadležnosti lokalne zajednice, načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović očekuje od republičkih institucija da stopiraju radove. A republički inspektori, za kraj sedmice, najavili su dolazak na spornu lokaciju.

Uz table koje već duže vrijeme uznemiravaju stanovnike Ulice Vasilja Grđića, već danas i mehanizacija i radnici. Ništa od obećanja načelnika Božovića, datog mještanima, da će u slučaju početka radova obavijestiti gradsku inspekciju. Božović se, još prije dvije godine, potpisujući sporazum sa sarajevskim aerodromom, uz niz tehničkih pitanja, svjesno ili nesvjesno obavezao i na zajedničko posredno i neposredno djelovanje, između ostalog i u svrhu daljeg razvoja Aerodroma.

- U ovom procesu načelnik je zaobišao samu Skupštinu opštine, institucije Republike Srpske, gdje je jasno da na ovom prostoru nije utvrđena međuentitetska granica, a gdje to nije definisano, ostavlja se prostor za manipulacije. Taj sporazum koji je potpisao mimo odluke SO, iako smo insistirali prije godinu dana kad smo za njega saznali, definisao je da se ništa neće moći graditi 375 metara od piste, plus sama pista - rekao je Miroslav Vujičić, poslanik Predstavničkog doma PS BiH.

Upravo zarad otimanja srpskog grunta, manipulacijama, vlasti Federacije i ne samo ovde na Istočnoj Ilidži, nikada nisu utvrdile međuentitesku liniju razgraničenja. Iz RUGIP-a potvrda, Sarajevski aerodrom širi se i na teritoriji Istočne Ilidže, što je zbog izostanka potrebnih saglasnosti za gradnju, neophodno zaustaviti.

- Јasno je da je Federalno ministarstvo donošenjem rješenja za građenje radi proširenja aerodroma Sarejevo postupilo suprotno Ustavu BiH, Ustavu Republike Srpske i zakonima Srpske iz razloga što je izdavanjem bilo kakvog odobrenja za građenje na teritoriji Srpske, nadležna Republika Srpska odnosno njeni organi - poručio je  direktor RUGIP-a Dragan Stanković.

Administraciju Istočne Ilidže, RUGIP je o svemu informisao 13. avgusta, da bi mogli spriječiti nezakonitu gradnju, ali kako je načelnik Istočne Ilidže nekoliko puta odgovornost prebacivao na republičke institucije, uslijediće odgovor republičkog inspektorata …

- Mi ćemo izaći na teren u petak u jutarnjim satima. Dogovorili smo i sa aerodromom da bude njihov predstavnik prisutan. Biće moja inspekcija, pravobranilaštvo i geodetska uprava. Sačinićemo zapisnik i preduzeti mjere, dalje u skladu sa zakonom - istakao je Dragan Mijović, glavni republički urbanističko građevinski inspektor.

Zakon predviđa i slobodan pristup mještana svojim domovima, tim prije što su osim vlastitih parcela, u njega ugradili i sredstva za održavanje i asfaltiranje. Širenje aerodroma presijeca ulicu, za koju ne postoji alternativa.

- 100 godina je ovaj put bio, stari su stubovi tu, vidi se. I prije rata taj put nije mogao da se oduzme, nedamo ga ni sad - kaže mještanin Bojan Ninković.

Može li zapisnik koji će biti sačinjen nakon izlaska inspektora na teren, zaustaviti širenje Sarajevskog aerodroma, koji je vlasništvo federalne Vlade, na štetu Republike Srpske? Trebalo bi da se utvrdi i čija je odgovornost što su građevinari bez saglasnosti institucija Republike Srpske, ušli u posjed i započeli radove!