latinica  ћирилица
11/09/2024 |  13:22 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Pčelarska sezona jedna od najtežih u posljednje dvije decenije

Na klimatske promjene nije ostala imuna ni oblast pčelarstva. Izuzetno visoke temperature i dugi sušni periodi tokom ljeta, brojna pčelarska društva potpuno su ostavila bez medonošenja. Pčelari ovogodišnju sezonu ocjenjuju kao jednu od najtežih u prethodne dvije decenije.
Pčelari - Foto: RTRS
PčelariFoto: RTRS

Loše vremenske prilike tokom proljeća, a potom i veliki broj ekstremno visokih temperatura, te dugi sušni periodi, ove sezone ostavili su prazne košnice.

Zbog preuranjene vegetacije, u nekim predjelima medonošenje je potpuno izostalo, rekao je, gostujući u programu našeg Radija, predsjednik Saveza udruženja pčelara Srpske Damir Barašin.

- Takve vremenske prilike probleme prave i pčelama, koje ne mogu biti aktivne, kao u normalnim uslovima. Najveći problem predstavljaju visoke temperature i vjetar, koje ne dozvoljavaju ni biljkama da luče nektar, zbog čega su i pčele u oskudici sa hranom.
Loša pčelarska sezona, mogla bi povećati i cijene meda. Umjesto dosadašnjih 25, za jedan kilogram biće potrebno izdvojiti 30 KM, najavio je, govoreći u programu Radija Srpske, Obrad Ninković, iz trebinjskog Društva pčelara "Leotar".

- Cijena ove i prošle godine za kilogram meda bila je 25 KM. Pojedini pčelari već podižu cijene na 30 maraka. Kako bi pčelari lakše prebrodili lošu sezonu i sačuvali pčelarska društva, resorno ministarstvo pomoći će direktnim premijama i kapitalnim ulaganjima - rekao je Milan Puzigaća, načelnik Odjeljenja za stočarstvo.

- Htjeli smo sa svojim politikama da što više pčelara integrišemo u sistem podsticaja. Ove godine Ministarstvo će izdvojiti oko dva miliona maraka, za kapitalne investicije i ostale predviđene mjere - dodao je Puzigaća.

Loša sezona tokom ljeta otežaće i prezimljavanje pčela, zbog čega stručnjaci pčelarima savjetuju posebnu brigu o pčelarskim društvima tokom predstojećih mjeseci.