latinica  ћирилица
11/09/2024 |  14:12 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Višković u Srebrenici i Bratuncu; Vladi prioritet ulaganje u lokalne zajednice (FOTO/VIDEO)

Vlada Republike Srpske od decembra 2018 do danas po različitim osnovama u opštinu Srebrenica uložila je 13,4 miliona maraka, a 60.000 plasirano je preko IRB-a. O prioritetnom projektimu vodosnabdijevanja sa načelnikom ove opštine Mladenom Grujičićem razgovarao je premijer Radovan Višković. Brojni projekti planirani su i za Bratunac. U razgovoru Viškovića i načelnika Lazara Prodanovića istaknuta je važnost izgradnje Centralnog memorijalnog kompleksa za 3.267 srpskih žrtava ubijenih na ovom području.
Višković u Srebrenici - Foto: RTRS
Višković u SrebreniciFoto: RTRS

Od 2018. godine do danas u Bratunac je uloženo po različitim osnovama više od 41 milion maraka.

Srebrenica je kandidovala nekoliko projekata prema Vladi bez čije pomoći ne bi mogla da se razvija. Nedavno je predstavljen i projekat izvodljivosti i ljekovitosti Banje Gubor čija realizacija će uticati na razvoj ove lokalne zajednice.

Vodovodna mreža pitanje je broj jedan za Srebrenicu naročito nakon višemjesečnih restrikcija, a završava se izgradnja nasipa kod rijeke Križevica.

- To je sad gorući problem, i o požaru smo pričali, a ono što je najbliže realizaciji to je uređenje riječnog korita koji je preko deset miliona maraka - istakao je Grujičić.

Asfaltirani su brojni putevi, sredstva su izdvojena za Nacionalni park Drina. Investitor iz Srbije zainteresovan je za fabriku prerade krompira koja je sagrađena.

Vlada je podržala projekat nadvodnjavanja više od 500 hektara skelanskog kraja za šta je izdvojeno deset miliona maraka.

- Prokomentarisali smo i sistem vodosnabdijevanja odnosno navodnjavanja Skelana. Srebrenica je u poziciji da se krene u vodosnabdijevanje redovno u potpunosti i oni će krenuti u realizaciju projektne dokumentacije za taj projekat - rekao je Višković.

Bratuncu najviše sredstava uloženo je u infrastrukturu, sisteme za navodnjavanje bratunačkog i skelanskog kraja izgradnju administrativnog centra ali i za konsolidaciju budžeta. Bescarinska zona, novi vrtić - projekti su od izuzetnog značaja koji će biti realizovani.

Pored toga sredstvima Vlade Srpske od nekoliko miliona maraka urađeno je 270 novih parking mjesta, trotoari u gradu i ka novom mostu , asfaltiranje lokalnih puteva i ulica .

Foto: RTRS

- Zahvalio sam premijeru za ono što je Vlada Republike Srpske uradila ulažući milion za izgradnju administrativne zgrade opštine Bratunac, ali i za direktnu intervenciju u budžet od 750.000 KM - istakao je Lazar Prodanović načelnik opštine Bratunac.

U Bratuncu će se graditi "Memorijalni kompleks" u znak sjećanja skoro 3.500 ubijenih Srba u Srednjem Podrinju od 1992-1995. godine. Kompleks će biti građen pored magistralnog puta Konjević Polje Bratunac-Srebrenica na površini od šest hektara .

Višković je istakao da je Vlada, posredstvom resornog ministarstva, preuzela na sebe izgradnju memorijalnog komleksa koja će obuhvatiti i rekonstrukciju obilaznice kako bi se rasteretio intenzitet saobraćaja zbog izgradnje mosta Bratoljub.

Premijer je obišao i prostorije novog administrativnog centra u Bratuncu i razgovarao sa penzionerima ove opštine .