latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:35 | Autor: SRNA

Novi skandal na promociji liste za Pravdu i red: Zloupotreba srednjoškolaca u predizbornoj kampanji

Nakon neuspjele tribine u Nevesinju, kandidati Liste za pravdu i red uz podršku SDS-a postavili su izborne štandove i dijelili promotivni materijal pored Srednjoškolskog centra "Aleksa Šantić" u ovoj opštini.
Nebojša Vukanović - Foto: RTRS
Nebojša VukanovićFoto: RTRS

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović rekao je za Srnu da su se tom prilikom fotografisali sa tinejdžerima, dijelili im hemijske olovke, rokovnike i ostali izborni materijal, te grubo zloupotrijebili maloljetna lica u političke svrhe.

- To što oni rade je katastrofa i do sada nije viđeno na političkoj sceni Nevesinja. Smatram da se radi o najgrubljoj zloupotrebi učenika u izborne svrhe", kaže Avdalović za Srnu.

On dodaje da je dvije decenije radio kao novinar, a godinama se bavi politikom, ali nikada nije doživio da se iko od njegovih političkih partnera ili rivala usudio glasove tražiti u školama i od srednjoškolaca.

- Postoje jasno propisane procedure i pravila kako se vodi izborna kampanja i one su svima poznate. CIK BiH bi trebalo da reaguje povodom ovog skandala jer imamo pritužbe građana i roditelja koji su sa nevjericom gledali izborni šou u blizini škole - rekao je Avdalović.

Ovakvo ponašanje i zloupotrebu djece u političke svrhe najoštrije osuđuje i direktor Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić" Dragana Budalić.

- Smatram da promotivni materijal ne smije da se dijeli ispred i u blizini škola. To je nekorektno prema maloljetnim licima koja se na ovaj način zloupotrebljavaju, a na fotografijama političara smo vidjeli maloljetnike koja pohađaju školu na čijem sam čelu - istakla je Budalić.

Ona dodaje da je i sama kandidat u izbornom procesu, ali da svoje političko opredjeljenje i djelovanje drži daleko od škole i učenika i da tako treba i da ostane.

Na portalu Nebojše Vukanovića objavljene su fotografije na kojima su učenici srednje škole, a koje su nastale u okviru izbornih aktivnosti i promocije opozicionih kandidata u Nevesinju.