latinica  ћирилица
15/09/2024 |  08:22 | Autor: RTRS

Objavljen datum izlaska posljednjeg filma Klinta Istvuda

Pravni triler Porotnik #2, koji bi trebalo da bude posljednji film legendarnog holivudskog glumca i reditelja Klinta Istvuda (94), konačno je dobio datum izlaska.
Klint Istvud (Foto arhiv: EPA-EFE/NINA PROMMER) -
Klint Istvud (Foto arhiv: EPA-EFE/NINA PROMMER)

Kako piše Variety, film će premijerno biti prikazan na AFI filmskom festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama 27. oktobra 2024, a u bioskope širom svijeta trebalo bi da stigne nekoliko dana kasnije, 1. novembra.

Radnja filma prati porodičnog čovjeka DŽastina Kempa (Nikolas Hoult), koji je pozvan da služi kao porotnik tokom jednog sudskog procesa. Na suđenju za ubistvo shvata da je on možda uzrokovao smrt žrtve i mora se uhvatiti u koštac s dilemom treba li manipulisati porotom kako bi spasio sebe ili otkriti istinu i predati se.

Toni Kolet tumači tužiteljku, dok Kris Mesina igra ulogu advokata odbrane. Oskarovac DŽ.K. Simons je, zajedno sa Houltom, jedan od porotnika.

Istvud, koji sada ima 94 godine, režirao je triler, ali nije glumio u njemu. Film je nastao prema scenariju DŽonatana Abramsa i počeo je sa snimanjem u junu 2023, prije nego što je štrajk scenarista stavio mnoge projekte na čekanje. Snimanje je nastavljeno u novembru iste godine, nakon završetka štrajka.

Istvud se proslavio glumeći Čovjeka bez imena u hvaljenoj trilogiji špageti-vesterna Serđa Leonea: Za šaku dolara (1964.), Za dolar više (1965.) i Dobar, loš, zao (1966.). Nakon toga, uloga policijskog inspektora Harija Kalahana u pet filmova o Prljavom Hariju, objavljenih tokom 70-ih i 80-ih, dodatno ga je učvrstila kao poznato ime.

1971. godine debitovao je kao reditelj psihološkim trilerom Igraj za mene Misti. Do danas je režirao visokoprofilne filmove kao što su Nepoznati zaštitnik, Odmetnik DŽosi Vejls, Nepomirljivi, Mostovi okruga Medison, Mistična rijeka, Djevojka od milion dolara, Gran Torino, Inviktus, Snajperista, Sali – Čudo sa Hadsona i Mazga.

Porotnik #2 je 40. film za koji potpisuje režiju.