latinica  ћирилица
15/09/2024 |  14:00 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Vanredno stanje u nekoliko regiona u Austriji; Evakuisane hiljade ljudi (FOTO)

Zbog obilne kiše u nekoliko regiona u Austriji na snazi je vanredno stanje, a operativni centri proglasili su više desetina opština za područja katastrofe zbog obilnih padavina. Građani Graca su na svoje mobilne telefone dobili upozorenje da ne izlaze iz kuća.
Nevrijeme (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/ilustracija) -
Nevrijeme (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/ilustracija)

Usljed ciklona "Boris" koji bijesni iznad centralne Evrope, guvernerka Donje Austrije Јohana Mikl-Lajtner upozorila je danas da je situacija tamo izuzetno dramatična, da je evakuisano 1.100 kuća i da ih je "svakim časom sve više", prenosi portal Puls 24.

Obilne padavine posljednjih dana dovele su do toga da je šetalište na obali Mure danas od 13 časova zatvoreno do daljnjeg.

- Popodne se očekuje još jači vjetar. Iz tog razloga je na području grada Graca poslano upozorenje putem mobilnog emitovanja. Svi koji su u Grazu dobili su obavještenje na mobitlni telefon - stoji u saopštenju.

Istovremeno, vicekancelar Austrije Verner Kogler objavio je danas na mreži Iks da je poginuo vatrogasac koji se borio protiv poplava u Donjoj Austriji, dok su vlasti tu provinciju, koja okružuje Beč i graniči se sa Češkom Republikom i Slovačkom, proglasile za područje katastrofe.

U Donjoj Austriji raspoređeno je oko 1.160 vatrogasnih brigada i 20.000 vatrogasaca, rekao je na konferenciji za novinare komandant državne vatrogasne brigade Donje Austrije Ditmar Fahrafelner.

Tokom noći obustavljen je saobraćaj vozova na zapadnoj relaciji između Amštetena i Sent Valentina.