latinica  ћирилица
15/09/2024 |  20:11 | Autor: SRNA

Runić: Srpski narod pokazuje da poštuje pretke i složno gradi budućnost za potomke

Obilježavanjem Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave srpski narod želi da pokaže da poštuje svoje korijene i pretke i da ponosno i složno gradi budućnost za svoje potomke, istakla je danas u Drvaru načelnik opštine Dušica Runić.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

- Naša trobojka je više od zastave. Ona je svjedok svih važnih trenutaka u našim životima, pod njom pobjeđujemo u našim borbama, sa njom slavimo na svim našim okupljanjima, pored nje se zaklinjemo na vjernost - rekla je Runićeva na svečanosti povodom današnjeg praznika u Domu kulture u Drvaru.

Runićeva je naglasila da Drvarčani vole i poštuju maticu Srbiju.

- Srbija je uz nas sve ovo teško i izazovno vrijeme. Pruža nam podršku da ostanemo i opstanemo na našim vjekovnim ognjištima. Volimo i našu Republiku Srpsku, koja nam sve ove godine nesebično pomaže da branimo našu čast i dostojanstvo življenja - istakla je Runićeva.

Ona je rekla da je sve jača saradnja Republike Srpske i Srbije sa Drvarom i posebnu zahvalnost izrazila predsjednicima Republike Srpske Miloradu Dodiku i Srbije Aleksandru Vučiću za snažnu podršku.

Okupljenim Drvarčanima obratila se i šef Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru Vesna Marinković, koja je istakla važnost obilježavanja ovoga velikog praznika srpskog naroda.

Povodom obilježavanja praznika Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave izvedena je dokumentarna drama "Ko kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana", autora Dragane Mandrape.

Ova monodrama, koju izvodi glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Ljiljana Čekić, govori o srpskom narodu i njegovoj tragičnoj prošlosti.

Ispred Doma kulture gdje je obilježen ovaj veliki praznik Drvarčani su razvili trobojku dugu 50 metara.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj, simbolično je ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a proslavlja se od 2020. godine.