latinica  ћирилица
17/09/2024 |  07:44 ⇒ 08:44 | Autor: RTRS

U Srpskoj nema opasnosti od poplava (VIDEO)

Situacija na svim vodotokovima u Republici Srpskoj je stabilna i nema opasnosti od poplava - poručio je Ljubiša Vasić iz Јavne ustanove "Vode Srpske".
Vodostaj - Foto: RTRS
VodostajFoto: RTRS

Prema sadašnjim prognozama ne očekuje se rast vodostaja na našem području.

Nadležne službe "Voda Srpske" redovno prate prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kao i stanje vodostaja i preduzimaju mjere prema situaciji na terenu.

- Nakon katastrofalnih poplava u Srpskoj 2014. godine povećan je sistem zaštite od poplava i ono je sada na znatno većem nivou - naveo je Vasić gostujući u našem Јutarnjem programu.

Istakao je da Srpska nadograđuje i unapređuje kapacitete za odbranu od poplava, posebno sisteme ranog upozorenja na poplave.

Vlada Republike Srpske je od 2014. godine do danas uložila više od 250 miliona KM u projekte sanacije i izgradnje objekata odbrane od poplava i druge projekte u sektoru voda da bi stanovništvo Srpske u što većoj mjeri bilo zaštićeno od poplava.

S obzirom na tešku situaciju u pojedinim državama srednje i istočne Evrope, iz Voda Srpske ranije su naveli da već nekoliko godina zaredom Evropu pogađaju velike poplave sa katastrofalnim posljedicama, od Njemačke i Belgije 2021. godine, zatim poplava u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Grčkoj, pa sve do aktuelnih poplava u Austriji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Učestale poplave u Evropi jasan su pokazatelj da čovječanstvo, pa čak i razvijene evropske države, ne mogu da se izbore sa prirodnim katastrofama koje donose ubrzane klimatske promjene.