latinica  ћирилица
18/09/2024 |  08:20 ⇒ 08:22 | Autor: SRNA

Petković: Nastaviti kontinuitet privrednog razvoja Petrova

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da nastavak infrastrukturnih aktivnosti s ciljem napretka privrednog ambijenta i ekonomskog jačanja građana treba da bude prioritet u narednom periodu.
Ozren Petković - Foto: SRNA
Ozren PetkovićFoto: SRNA

Petković je izjavio Srni da će, ukoliko dobije povjerenje birača za četvrti mandat, nastaviti kontinuitet rada čiji su prioritet ekonomija i realni sektor, uz podršku odbornika lokalne skupštine i republičkih institucija.

U tom pravcu, kaže, s mnogo entuzijazma očekuje primjenu novog Zakona o katastru, s obzirom na to da se gruntovne knjige Petrova nalaze u Gračanici u Federaciji BiH.

On je napomenuo da se puno radilo da dođe do novog zakona i da je Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove već trebalo da krene izlaganje zemljišnih knjiga što će građanima i privrednicima otvoriti vrata za ulaganja, a kao primjer je naveo zemljoradničku zadrugu sa preko 110 hektara obradive površine i poslovnih prostora.

- Velika imovina sa velikom vrijednosti. Očekujemo da ćemo je uskoro upisati na opštinu tako da ćemo imati šta da ponudimo poljoprivrednicima i novim investitorima - istakao je Petković.

Velika su očekivanja i od najavljene gradnje autoputa Doboj - Tuzla, na koji bi Petrovo imalo pristup, a koji će, kako navodi, značajno pozicionirati ovu opštinu kod investitora.

Petković kaže da se dobro realizuje i plan razvoja turizma na Ozrenu, kao neiskorištenom prirodnom resursu, nakon dovođenja investitora iz Bijeljine i izgradnjom banjskog kompleksa "Terme Ozren" u Kamužu, kao i razvojem Turističke zone "Kaluđeruca" koja se prostire na oko 18 hektara.

- Grade se vikend-kuće a našli smo i dva investitora od kojih očekujemo da na površini od dva hektara krenu sa izgradnjom smještajno-ugostiteljskih kapaciteta - izjavio je Petković.

On je dodao da Opštinska uprava prati investitore na način da se zainteresovanim ulagačima obezbijede prateća infrastruktura poput vode i struje.

Kada je u pitanju putna infrastruktura, najavio je da kreće asfaltiranje makadamskog puta Kakmuž – Karanovac koji se koristio kav alternativni pravac tokom poplava 2014. godine, kao i izlaz Orahovica – Petrovo.

Petković je istakao izgradnju centralnog spomen-obilježja poginulim borcima sve četiri ozrenske brigade koje su se borile u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao zajednički projekat sa Boračkom organizacijom grada Doboja, koji će biti realizovan naredne godine.

Projekat je završen, a procijenjena vrijednost je 150.000 KM.

Petković je zadovoljan što su program i plan razvoja prepoznali i drugi, te njegovu kandidaturu za načelnika uz SNSD su podržali i Socijalistička partija, Narodni demokratski pokret, DNS, DEMOS, Partija ujedinjenih penzionera i Ujedinjena Srpska, sa kojima je juče potpisao koalicioni sporazum.

Zadovoljan je i time što su građani odlično prihvatili otvaranje vrtića kao dobojske organizacione jedinice, čiji su smještajni kapaciteti već pretijesni zbog čega se kreće u proširenje.

Petković je naveo da je projektna dokumentacija već završena i da je finansijska podrška najavljena iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Petković je istakao da je opštinski budžet iako skroman stabilan zahvaljujući domaćinskim upravljanjem ali i podrškom građana da se brojni infrastrukturni projekti realizuju po modelu "marka na marku", a sa kojim će se nastaviti i u narednom periodu.

Isto tako nastaviće se uređenje školskih objekata i domova kultura i područnih ambulanti u Porječini, Sočkovcu, Karanovcu, kao i drugim mjesnim zajednicama.