latinica  ћирилица
18/09/2024 |  13:31 ⇒ 14:41 | Autor: RTRS

Minić otvorio Prvu konferenciju mladih u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić otvorio je danas u Obudovcu Prvu konferenciju mladih u poljoprivredi Republike Srpske.
Minić otvorio Prvu konferenciju mladih u poljoprivredi - Foto: SRNA
Minić otvorio Prvu konferenciju mladih u poljoprivrediFoto: SRNA

Minić je istakao da mladi treba da kreiraju agrarnu politiku, ali i svaku drugu politiku, te da mu je drago što je u prilici da otvori jedan ovakav skup koji je organizovan u Posavini.

On je rekao da će mladi poslije ove konferencije formirati jedno tijelo koje će aktivno učestvovati sa resornim Ministarstvom u kreiranju novih mjera.

- U Republici Srpskoj ima 12 odsto mladih koji su ispod 40 godina, a u Evropi devet odsto što znači da moraju sve učiniti da zadrže mlade da ne odu - rekao je Minić.

Na skupu se obratio predstavnik IFAD-a Dragan Vučković i predsjednik Organizacionog odbora Konferencije Petar Nikolić.

Konferencija mladih u poljoprivredi okupila je više 200 mladih poljoprivrednih proizvođača i agronoma iz 43 opštine i grada širom Srpske.

Skupu prisustvuje i više od 50 zvanica, gostiju i predavača iz različitih evropskih zemalja.

Pokrovitelj skupa je Kabinet predsjednika Republike Srpske, organizator je "Mreža mladih agropreduzetnika", a suorganizatori Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Privredna komora, Univerzitet u Banjaluci i Centar za društveno politička istraživanja.

Konferencija se održava u Domu kulture "Dr Mila Јelić".

Uručenje nagrada "Zlatno klasje" za najbolje agropreduzetnike predviđeno je za sutra u 19.00 časova.