latinica  ћирилица
23/09/2024 |  11:10 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Banjsko-rekreativni centar u Srpskim Toplicama strateški projekat za Banjaluku i Srpsku (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović posjetila je Banjsko-rekreativnom centru u banjalučkom naselju Srpske Toplice, koji uskoro treba da bude otvoren za rehabilitaciju.
Cvijanović posjetila Banjsko-rekreativni centar u Srpskim Toplicama - Foto: RTRS
Cvijanović posjetila Banjsko-rekreativni centar u Srpskim ToplicamaFoto: RTRS

Cvijanovićeva je obišla Centar zajedno sa direktorom Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović" Goranom Talićem i delegatom u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a Snježanom Novaković Bursać.

Cvijanovićeva je rekla da ovaj centar predstavlja strateški projekat za Republiku Srpsku i grad koji bi trebalo da bude primjer ostalim banjama kako da budu uređene da bi privukle zainteresovane za rekreaciju i rehabilitaciju.

- Kada krenemo u obilaske teško je naći jedan ovakav objekat. Želim da u Republici Srpskoj prepoznamo da je banjski turizam nešto što može biti od ekonomske koristi lokalnim zajednicama i Srpskoj. Ovo će biti dobar primjer da trebamo ulaziti u velike projekte da bismo ostvarivali velike ciljeve - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se kompleks uklapa u cjelokupan ambijent i da će nuditi usluge terapija, tretmana i slično.

- Ponosna sam na ovo što je napravljeno i na Republiku Srpsku koja je u stanju da realizuje ovakve projekte, na ljude koji to iniciraju i institucije Srpske koje prepoznaju šansu i zajedno sa drugima to ostvaruju. Čula sam da postoji i druga faza i da bismo trebali imati dodatne kapacitete - rekla je Cvijanovićeva.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Direktor Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović" rekao je da će Banjsko-rekreativni centar u Srpskim Toplicama, nakon što bude završena započeta procedura opremanja medicinskom opremom i namještajem, biti na raspolaganju korisnicima, navodeći da su završeni građevinski radovi i da je dobijena upotrebna dozvola.

- Bez saradnje republičkih institucija i naše ustanove ovakav projekat ne bi bilo moguće završiti. Vrijednost objekta je oko 32 miliona KM bez PDV-a, a Vlada Republike Srpske dala je 15 miliona KM - rekao je Talić.

Banjsko-rekreativni centar u Srpskim Toplicama pružaće zdravstvene usluge iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, uz značajan terapijski i banjski dio, odnosno korištenje prirodne termomineralne vode za kombinaciju terapijskog sadržaja sa segmentom rekreacije i brige o zdravlju, naveli su iz Instituta.

Јavna zdravstvena ustanova Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović" započeo je 2019. godine aktivnosti na realizaciji projekta "Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice" u želji da za svoje korisnike podigne kvalitet usluge, te da jedan od najprepoznatljivijih ambijenata ponovo aktivira i vrati na upotrebu građanima Banjaluke i Republike Srpske, gostima i turistima.

Bruto građevinska površina, prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, je oko 7.350 metara kvadratnih raspoređenih u četiri etaže.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Objekat je izgrađen uz poštovanje svih savremenih standarda energetske efikasnosti. Za zagrijavanje i hlađenje će se u potpunosti koristiti termomineralna voda uz upotrebu toplotnih pumpi.

Iz Instituta ističu da ova posjeta potvrđuje posvećenost institucija Republike Srpske unapređenju zdravstvene zaštite i jačanju kapaciteta referentnih zdravstvenih ustanova u skladu sa potrebama građana, te stavljanja u funkciju prirodnih resursa u svrhu razvoja zdravstvenih i turističkih sadržaja.