latinica  ћирилица
25/09/2024 |  19:55 ⇒ 23:04 | Autor: RTRS

Otvoreni "Dani Srbije u Republici Srpskoj" (VIDEO)

Dokumentarno-reprotažnim filmom Krunisanje Kralja Petra Prvog Karađorđevića i izložbom "Vladarske insignije kralja Petra - kruna, šar, žezlo, kopča za plašt", u Banjaluci je otvorena tradicionalna manifestacija Dani Srbije u Republici Srpskoj.
Dani Srbije u Srpskoj - Foto: RTRS
Dani Srbije u SrpskojFoto: RTRS

Publika će moći da na različitim scenama širom Srpske uživa u nastupima eminentnih umjetnika iz republičkih ustanova kulture i pogleda izuzetne izložbe Istorijskog, Pirodnjačkog i Etnografskog muzeja iz Beograda.

Manifestacija i ove godine donosi bogat program, 60 aktivnosti u 14 ustanova kulture iz Srbije, koji će se naći na repertoaru srodnih ustanova u deset gradova i opština širom Srpske.

- Prvi put van Srbije izlažu se originalne vladarske insignije kralja Petra Prvog, kao jedinog novovjekovnog vladara koji je imao čin krunisanja 1904. godine. Ova obilježja pravljena su od nečeg mnogo dragocenijeg nego što su uobičajeni materijali, a to je ručka od jednog turskog topa. Insignije nisu samo vrijednosti kulturno-istorijske baštine već nešto mnogo više od toga - izjavio je Selaković.

Selaković je pozvao Banjalučane da u narednih sedam dana posjete izložbu.

- Otvaranje ove izložbe je odgovor na ono što Srpska već 12 godina organizuje u Srbiji, a to su "Dani Srpske u Srbiji". Sve ovo je  prirodno ishodnište onoga što je na Svesrpskom saboru obznanjeno donošenjem Deklaracije o nacionalnim i političkim pravima i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Ovo je nastavak onoga što su predsjednik Srpske Milorad Dodik i predsjendik Srbije Aleksandar Vučić prije deset godina krenuli da utemeljuju, zajedničko obilježavanje zajedničkih važnih datuma vezanih za ličnosti ili događaje - naveo je Selaković.

Reportaža o Kralju Petru, restaurirana verzija, predstavlja najstariji sačuvani filmski dokument na Balkanu, nastao u periodu krunisanja jednog od najznačajnijih srpskih vladara u Beogradu, u glavnom gradu Kraljevine Srbije.

- Izložbu je organizovao Istorijski muzej Srbije. Ove godine obilježava se 180 godina od kraljevog rođenja i njegove vladavine, kao perioda najvećeg uspona savremene srpske države. Kralj Petar, oslobodilac srpskog naroda, opjevan je u narodnim pjesmama kao Petar Mrkonjić - rekla je Stojičićeva.

U okviru postavke o Kralju Petru u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, domaća javnost moći će da vidi i najvrednije eksponate koje baštini istorijski muzej u Beogradu.

- Ovo su najvažniji eksponati Muzeja i da drago mi je što su prvi put iznesene iz Srbije upravo u Banjaluku, jer je ona bila sjedište kralja Petra Prvog - istakla je direktor Istorijskog muzeja u Beogradu Dušica Bojić.

- Počastvovan sam što su dva ministarstva žive Deklaraciju Svesrpskog naroda koja govori da su Srbi iz Srpske i Srbije jedan narod. Postoji sveto pravilo za ovu krunu, a to je da nikad ne napušta svoju državu i svoj narod. Pošto je ona danas u Banjaluci, važi isto pravilo. Ona je u svojoj državi i sa svojim narodom - rekao je predsjendik Narodne skupštine Srpske. 

Cilj manifestacije je da kroz bogat sadržaj afirmiše jedinstven kulturni prostor i jačanjem veza srpskog naroda s obje strane Drine, doprinese razvoju kulturne saradnje.