latinica  ћирилица
27/09/2024 |  08:26 ⇒ 08:27 | Autor: SRNA

Adžić: Nastavićemo sa ulaganjem u infrastrukturu

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške Zoran Adžić izjavio je, govoreći o planovima razvoja grada, da će u nerednom periodu biti nastavljeno ulaganje u infrastrukturu, jer je cilj da Gradiška bude po mjeri svih njenih građana i mjesto gdje investitori žele da realizuju svoje projekte.
Zoran Adžić - Foto: SRNA
Zoran AdžićFoto: SRNA

Adžić, koji je gradonačelnik Gradiške u prethodna dva mandata, naveo je da su u toku pregovori o nastavku kapitalnog projekta rekonstrukcije i dogradnje kanalizacije i izgradnje prečistala otpadnih voda.

- Ovaj projekat je nepravdeno obustavljen od Njemačke razvojne banke KFV. Zahvaljujući predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i predsjedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu Ministarstvo finansija Mađarske je preuzelo projekat u dogovoru sa Vladom Srpske. Pregovori su u toku i uskoro će doći do potpisivanja ugovora. Delegacije Mađarske su nekoliko puta bile u posjeti Gradišci da sagledaju stanje i izrazile pohvale za projekat. To je sigurno ono što će biti dominantno u narednom periodu i vrlo bitno za zaštitu životne sredine i rijeke Save - naveo je Adžić.

On je dodao da je planiran nastavak razvoja privredne zone u Novoj Topoli gdje šest investitora čekaju da počnu svoje investicije, te da se završava i registracija slobodne ekonomske zone u blizini novog mosta u Čatrnji kod Gradiške i carinskog terminala.

- Nastavićemo realizaciju projekata kulture i istorije, Srpsku varoš za koju je izrađena projektno-tehnička dokumentacija i građevinska dozvola, te izgradnju memorijalnog centra na prostoru Sokolskog doma u Gradišci gdje će biti smještena sva istorija Gradiške. Izgradićemo "Trijumfalnu kapiju" u kružnoj raskrsnici na ponos Gradiške i Republike Srpske - dodao je Adžić.

On je podsjetio da u ovom trenutku Gradiška ima spremljenih infrastrukturnih projekata sa građevinskom dozvolom u vrijednosti od 160 miliona evra, dodajući da je na javni poziv Saudijskog razvojnog fonda grad prijavio projekte u vrijednosti od 90 miliona dolara.

- To pokazuje da je Gradiška dobro usmjerena sa neophodnom dokumentacijom da bi mogala da postane mali srednjoevropski grad sa svim obrisima koji pripadaju takvim gradovima - rekao je Adžić za Srnu.

On je podsjetio da je u Gradišci u proteklih osam godina u izgradnju infrastrukture uloženo više od 100 miliona KM, a dobar dio tih sredstava, osim iz gradskog i republičkog budžeta, obezbijeđen je kroz donacije međunarodnih organizacija, razvojnih agencija zemalja članica EU, UNDP-a i Evropske komisije.

Adžić je dodao da je samo u proteklih godinu dana asfaltirano 19 kilometara ruralnih nekategorisanih puteva, izgrađeno nekoliko gradskih ulica, parkirališta i trgova, rekonstruisana osnovna muzička škole, izgrađen društveni dom u Bereku, prošireni kapaciteti Јavne predškolske ustanove "Lepa Radić", u kojoj je za osam godina kapacitet sa 250 proširen do blisu 800 djece.

- Ova godina je bila uspješna iako je bila izazovna ekonomski, finansijski i politički jer se sukobi na svjetskom nivou na određeni način preslikavaju i na našem prostoru. Sve što smo planirali u budžetu smo uradili ili smo pri završetku realizacije - naveo je Adžić.

On je rekao da je Gradiška prepoznata kao lokalna uprava koja se mijenja s ciljem da bude bolje građanima, kao i investitorima.

- Radili smo na uređenju poslovne zone u Novoj Topoli i otvaranju radnih mjesta, trudili se da sa privrednicima učinimo Gradišku ljepšom, uspješnijom i boljom za život svih građana. Došli smo do broja od 11.500 zaposlenih što je značajan podatak u vrlo teškim uslovima. Naši privrednici su iskazali želju ne samo da održe pogone već da ih šire i otvaraju nova radna mjesta i ovim putem im se zahvaljujem na tom - naveo je Adžić.