latinica  ћирилица
27/09/2024 |  10:44 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Ružičić: Potrebna nova radna mjesta i stavljanje prirodnih resursa u funkciju budžeta

Kandidat SNSD-a za načelnika Јezera Snežana Ružičić izjavila je da su ovoj opštini u narednom periodu potrebna nova radna mjesta, kao i da se svi prirodni resursi stave u funkciju budžeta opštine, što je već, kao aktuelni načelnik, predložila na Skupštini opštine.
Snežana Ružičić - Foto: SRNA
Snežana RužičićFoto: SRNA

- U predhodnom periodu intenzivno sam radila na prikupljanju prihoda u opštinskom budžet, na čemu bi i u narednom periodu bio fokus. Bavićemo se i stvarnom procjenom šuma, kako bismo mogli da gazdujemo našim šumama i koristimo svoje resurse, a samim tim otvaramo i nova radna mjesta, punimo i jačamo budžet opštine - rekla je Ružičićeva Srni.

Ona je naglasila da je u narednom periodu potrebna i bolja putna infrastruktura, rasvjeta, podrška porodicama, posebno višečlanim, stambeno zbrinjavanje stanovništa, podrška socijalno ugroženim ljudima, kao i podrška studentima.

- U Јezeru je urađena strategija razvoja opštine, a u narednom periodu uradićemo strategiju razvoja turizma, jer smo turizam iznjedrili kao jednu od grana strategije razvoja. Potrebni su nam regulacioni planovi i planska dokumentacija kako bi se Јezero ubrzanim korakom razvijalo - poručila je Ružičićeva.

Ona je navela da će biti predočen plan da se uz pomoć Vlade Republike Srpske od "Dušanić kompanije" otkupi industrijska zona, kako bi bila stavljena u funkciju opštine, čime bi se stvorile nove vrijednosti i privukao investitor koji bi tu otvarao novi pogon.

- U predhodnom periodu i sa današnjim danom započeli smo jačanje zdravstvene usluge i podigli je na viši nivo formiranjem samostalne ambulante porodične medicine, što je od velike važnosti za stanovništvo - naglasila je Ružičićeva.

Ona je istakla da obrazovni ciklus i predškolska obrazovna ustanova – vrtić treba da počne sa radom u narednoj godine, te da su opštine Vukosavlje i Јezero uputile inicijativu za finansiranje iz budžeta Vlade Republike Srpske rada vrtića u nerazvijenim opštinama.

Ružičićeva je poručila da će prioritet u njenom daljem radu, ako dobije podršku, biti i ostati potrebe svakog stanovnika opštine Јezero, kako životne, tako i socijalne, zdravstvene, obrazovne, kulturne za dostojan život u Јezeru.

- U fokusu je i do sada bio čovjek i stvaranje boljih infrastrukturnih uslova za život - dodala je Ružičićeva.

Ružičićeva je istakla da je vizija razvoja ovog kraja vezana za razvoj turizma koji je prije tri do četiri godine stavljen u povoj.

- Vizija je da se na ribogojilištu krene u formiranje planskog dokumenta, što je već predočeno rektoru Univerziteta u Banjaluci, da jedna grupa radi na tome da se uspostavi institut ribarstva. To bi bila osovina razvoja, ne samo akademskog turizma, nego i eko turizma i svih grana turizma koje su važne - naglasila je Ružičićeva.

Navela je da bi se kroz institut ribarstva, koji bi bio javno-privatnog karaktera stvorila mogućnost za otvaranje malih porodičnih ribnjaka, u kojim bi mogla da se mrijesti, uzgaja i vrši prerada ribe, što bi dovelo do otvaranja novih radnih mjesta.

Ružičićeva je navela da je vizija ovog kraja privlačenje investitora, kako u turizmu, tako i u privredi, te da u budućnosti opština Јezero, uz podršku Vlade Republike Srpske otkupi industrijsku zonu "Dušanić" kako bi bila u posjedu opštine i na taj način privlačili investitore za pokretanje novih pogona i otvaranja novih radnih mjesta.