latinica  ћирилица
27/09/2024 |  11:46 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Batar: Razvoj ruralnih područja kao ključ za održivu budućnost Banjaluke

Dragomir Batar, kandidat SNSD-a za odbornika Skupštine grada Banjaluka istakao je značaj ruralnih područja za razvoj modernih gradova u Evropskoj uniji, dodajući da Banjaluka može ostvariti benefit iz procesa evrointegracija kroz bližu saradnju sa svojim selima.
Dragomir Batar - Foto: Ustupljena fotografija
Dragomir BatarFoto: Ustupljena fotografija

- Ruralna područja širom Evrope igraju važnu ulogu u održivom razvoju, očuvanju tradicije i kulturnog nasljeđa, ali i kao pokretač razvoja poljoprivrede, turizma i malog preduzetništva. Uz podršku i adekvatnu strategiju i naša banjalučka sela mogu postati moderni centri inovacija, održive poljoprivrede i ruralnog turizma, kao što je to slučaj u mnogim evropskim državama - rekao je Batar.

On je istakao da Evropska unija pruža značajne mogućnosti za finansiranje projekata u ruralnim područjima, kroz fondove i programe koji su osmišljeni da podstaknu razvoj infrastrukture, zaštitu životne sredine i unapređenje kvaliteta života.

Batar je rekao da Banjaluka treba aktivno da učestvuje u ovim procesima kako bi ostvarila koristi od predstojećih integracija.

- Uspješni primjeri iz EU pokazuju da su gradovi koji se oslanjaju na svoja ruralna područja bolje pozicionirani za budućnost. Banjaluka može da ostvari značajan benefit ako fokusiramo naše napore na jačanje saradnje između grada i sela, sa ciljem privlačenja investicija, ali i stvaranja novih radnih mjesta u oblasti održive poljoprivrede i turizma - dodaje Batar.

On je rekao da će se kao odbornik zalagati za razvoj infrastrukture u ruralnim područjima Banjaluke, posebno u oblasti modernizacije puteva, pristupa čistoj vodi i novim tehnologijama, što će omogućiti brži razvoj i bolju povezanost sa gradom.

- Želim da banjalučka sela postanu nezaobilazni partneri u razvoju grada, da njihovi stanovnici imaju jednake šanse kao i građani urbanih sredina, što je u skladu sa evropskim standardima - rekao je Batar.

On je naglasio da Banjaluka ima ogroman potencijal da se pozicionira kao jedan od vodećih gradova u regionu u procesu evrointegracija, ali samo ako iskoristi sve svoje resurse, uključujući i sela.