latinica  ћирилица
27/09/2024 |  12:15 ⇒ 12:30 | Autor: TANЈUG

Beogradski sajam knjiga od 19. do 27. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 19. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom "Riječ je slobodna", a zemlja počasni gost je Kuba, najavili su danas organizatori.
Sajam knjiga u Beogradu (Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ) -
Sajam knjiga u Beogradu (Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ)

Predsjednik Odbora Sajma knjiga, akademik Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada da je sajam "jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji".

Prema njegovim riječima, prošle godine bilo je skoro 200.000 posjetilaca, a ove godine se očekuje približan broj, uz oko 400 izlagača.

- Lijepi su dani kad dođete na sajam i vidite hiljade mladih ljudi koji kupuju knjige - naglasio je Kovačević.

Ambasador Kube Lejde E. Rodriges Hernandes se zahvalio Ministarstvu kulture Srbije i organizatorima sajma na odluci da njegova zemlja bude počasni gost, dodavši da je čast učešće "na velikom i značajnom sajmu knjige, ne samo za Srbiju".

- Učešće Kube govori o visokom stepenu odnosa Srbije i Kube, koji su tradicionalno prijateljski i sve bolji. Knjiga je važna stvar u životu mnogih Kubanaca i Srba. Na Kubi je sajam knjiga nacionalni praznik, a knjiga je kao velika misterija koju treba da odgonetnemo svakog dana - naveo je Hernandes.

Delegaciju Kube činiće kubanski ministar kulture, direktor Kubanskog instituta za knjigu, kao i renomirani pisci i pjesnici, te predstavnici izdavačkih kuća.

Umjetnički direktor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Sanja Milić je najavila da će inostrani gosti biti pisci Nataša Rogelja iz Slovenije, David Unger iz Gvatemale, te Britanac Toni Parsons.

Ona je navela da će sajam imati programske cjeline "Hiljadu zašto", koja je posvećena književnosti za djecu i mlade, "Pjesme sunca" posvećenu poeziji, "Atlas opisan nebom" posvećenu piscu Goranu Petroviću (1961-2024), kao i tematsko "Sumnjivo lice", nazvanu po komediji Branislava Nušića.

Koordinator projekta Ljiljana Šoškić je navela da će Sajam za posjetioce biti otvoren 19. septembra od 10 časova, te da će  Školski dan biti 24. oktobra, a Porodični dan 21. i 22. oktobra, kada čitava porodica može ući sa jednom ulaznicom.