latinica  ћирилица
27/09/2024 |  13:41 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Pobjednik Lut festa predstava "Palčica" dagestanskog pozorišta

Gran-pri za najbolju predstavu na 25. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest u Istočnom Sarajevu dodijeljena je Dagestanskom državnom lutkarskom pozorištu za predstavu "Palčica".
Festival Lut fest - Foto: SRNA
Festival Lut festFoto: SRNA

Stručni žiri ocijenio je da su sve komponente u predstavi profesionalno i precizno izvedene, kao i da su teme slobode i prijateljstva dobro promišljene, tako da je publici prenesena važna poruka.

Žiri su činili predsjednik Bonjo Lungov, profesor iz Bugarske, te članovi Valentina Fursova reditelj iz Estonije i Mladen Јanković, profesor muzike iz Republike Srpske.

Nagradu je, u ime gradonačelnika Istočnog Sarajeva laureatima uručio načelnik Gradske uprave Nikola Vujičić, koji je čestitao članovima ovog ruskog pozorišta, ali i organizatorima ove jedinstvene kulturne manifestacije.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Vanji Јovanović za predstavu "Utopija" Lutkarskog kazališta Mostar.

Nagrada za najbolju kolektivnu animaciju lutaka Zmajić Ogi dodijeljena je Narodnom pozorištu "Toša Јovanović" iz Zrenjanina.

Nagrade za animaciju pripale su glumcima, odnosno animatorima u predstavama "Mala sirena" Dječijeg pozorišta Banjaluka, "Snežana i sedam patuljaka" Pozorišta lutaka Pinokio iz Beograda, te Zmajić Ogi Narodnog pozorišta "Toša Јovanović" iz Zrenjanina.

Nagrada za najbolje estetsko i tehničko rješenje lutaka dodijeljena je Svili Veličkovoj i Eleni Conkovoj za "Malu sirenu", za najbolji kostim Veri Zadorozhnajoj iz Dagestanskog državnog lutkarskog pozorišta, kojoj je dodijeljena i nagrada za najbolju scenografiju.

Za originalnu muziku nagrađen je Marin Živković za predstavu "Utopija" Lutkarskog kazališta Mostar, za originalnu ideju Kruševačko pozorište za prestavu "Alisa u zemlji drveća", dok je za najlutkovitiju predstavu proglašena predstava "Drvoseča i nebeska vila" pozorišta iz Јužne Koreje.

Nagrada Novi izazovi lutkarstvu dodijeljena je predstavi "Dva metra kvadratna" pozorišta iz Mađarske, dok je nagrada publike otišla u ruke glumcima predstave "Zec i pas" Pozorišta lutaka Pinokio iz Beograda.

Žiri novinara i kritike u sastavu Ognjen Begović, novinar Srne, profesor Konstantin Karakostov iz Bugarske i Branko Pjević, etnolog i antropolog iz Istočnog Sarajeva, dodijelio je nagrade "Poetika lutkarskog izraza - Vojislav Vojo Vujanović" i "Magija lutkarstva - Radoslav Lazić" predstavi "Mali princ" pozorišta iz Јermenije.

Јubilarni 25. Lut fest je tokom festivalskih dana privukao pažnju oko 2.500 mališana iz Istočnog Sarajeva i opština u njegovom sastavu, koji nisu krili oduševljenje lutkarskim spektaklima.

Festival finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporoom Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, dok su sponzori kompanija Bambi i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji festivala su, između ostalih, Radio-televizija Republike Srpske, SRNA, Televizija Istočno Sarajevo, kao i lokalni portali.