latinica  ћирилица
29/09/2024 |  11:14 | Autor: SRNA

Avdalović: Završiti velike energetske projekte

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Nevesinje Milenko Avdalović, koji na predstojećim lokalnim izborima ide po treći mandat, izjavio je Srni da želi da završi započete projekte, prvenstveno velike energetske, ali i pomogne otvaranje proizvodnog pogona i stvaranju uslova za planinski turizam.
Milenko Avdalović - Foto: RTRS
Milenko AvdalovićFoto: RTRS

Avdalovića ističe da je Nevesinje trenutno jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj kada su u pitanju energetski projekti, te navodi da će vjetropark "Grebak" krajem sljedeće godine biti na mreži i da će opština od ovoga poduhvata imati 800.000 KM godišnje u budžet.

On napominje da sistem "Gornjih horizonti" podrazumijeva hidroelektrane "Dabar" i "Nevesinje" koje su svojim najvećom dijelom na području opštine Nevesinje, tako da će se u narednim godinama i na tim energetskim objektima zaposliti značajan broj ljudi.

Avdalović je precizirao da bi hidroelektrana "Dabar" koja se radi od 2016. godine, trebalo da bude završena 2027. godine, a benefit opštine od ovog postrojenja biće 1,2 miliona KM godišnje.

- U okviru Gornjih horizonata gradiće se i hidroelektrana "Nevesinje", odnosno akumulacija Rilja, čime će se zaokružiti taj veliki energetski projekat koji se u Hercegovini čekao 50 godina. U Nevesinju je započeta izgradnja solarne elektrane snage veće od 500 megavata, što je najveći solarni park u Republici Srpskoj - naglašava Avdalović, čiju je kandidaturu za načelničku poziciju podržalo čak sedam stranaka.

Avdalović vjeruje da će u narednom četverogodišnjem mandatu Nevesinje izaći iz reda nerazvijenih opština.

- Naš cilj je da zadržimo kontinuitet vlasti i završim projekte koje smo započeli, među kojima su i veliki energetski projekti. Naš cilj je da svaki stanovnik Nevesinja dobije pitku vodu i to ćemo sigurno završiti osim brdsko-planinskih sela gdje je to nemoguće. Јedan od ciljeva je razvijemo putnu i vodovodnu infrastrukturu i stvorimo uslove za planinski turizam - poručuje Avdalović.

Avdalović kaže da je za proteklih osam godina, koliko je na čelu Nevesinja urađeno 90 odsto projekata i onoga što je obećno 2016. i 2020. godine, te da je u opštinu investirano oko 30 miliona KM kako kroz budžetska i kreditna sredstva, tako i kroz pomoć vlada Republike Srpske i Srbije, te ulaganja energetskih preduzeća.

- U posljednjih osam godina opštinska vlast uradila je tri krucijalne stvari za Nevesinje – a to je vodosnabdijevanje, jer smo uradili vodovodni sistem sa izvorišta Udbina i prečistač vode na jezeru Alagovac, dakle imamo bakteriološki ispravnu vodu sa dva izvorišta i dovoljno vode i za stanovništvo i za poljoprivredu. Druga krucijalna stvar je put prema Bileći i Trebinju, a treća je rezervno napajanje električnom energijom koje smo dobili izgradnjom dalekovoda Nevesinje–Gacko. To su stvari koje su građani ovog kraja čekali godinama - navodi Avdalović.

On je istakao da je urađeno mnogo magistralnih i regionalnih puteva, ulica u gradu, puteva u prigradskim naseljima i selima.

- Dva novooformirana prigradska naselja - Lapčevine i Brežine, gdje su se naselili ljudi koji su izbjegli u Nevesinje, bila su u makadamu, a danas su tamo putevi gotovo u cijelosti asfaltirani. Samo Svetosavska ulica u dužini od 850 metara koštala je oko milion KM. To smo uradili uz pomoć Republike Srpske, ali i Republike Srbije koja je Nevesinju donirala blizu šest miliona KM zbog čega smo neizmjerno zahvalni predsjedniku Aleksandru Vučiću - kaže Avdalović.

On navodi da su adaptirane škole, proširen dječji vrtić, potpuno rekonstruisana sportska dvorana, kao i uređeni seoske puteve i vodovode, tako da mnoga sela danas imaju vodu.

- Samo u vodovod Udbina uloženo je oko osam miliona KM, u prečistač na jezeru Alagovac više od tri miliona KM, a u seoske vodovode oko dva miliona KM. Za ulice u gradu i prigradskim naseljima, te seoske puteve izdvojeno je više od 10 miliona KM. Za put Nevesinje-Mostar dato je više od tri miliona KM - istakao je Avdalović.

On je dodao da je za Dom kulture uloženo 1,2 miliona KM, sportsku dvoranu milion KM, dok je u škole i vrtiće uloženo oko pola miliona KM.