latinica  ћирилица
30/09/2024 |  11:36 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Kalinić: Ne pamtim da su se lokalni izbori od Dejtona do danas održavali u složenijim okolnostima

Od Dejtona do danas ne pamtim da su se lokalni izbori u Republici Srpskoj održavali u složenijim i nepovoljnijim političkim i formalno-pravnim okolnostima, istakao je Dragan Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.
Dragan Kalinić - Foto: RTRS
Dragan KalinićFoto: RTRS

- U svakoj normalnoj zemlji izbori predstavljaju vrhunac iskazivanja slobodne demokratske volje njenih građana. Tako je bilo i u godinama iza rata čak i kada su ih nadzirali OEBS i razne posmatračke misije, a odvijali su se po zakonima usvojenim u domaćim parlamentima. Popularno rečeno: "Praznik demokratije" - istakao je Kalinić.

On je naglasio da danas u uslovima protektorata izbori su pretvoreni u suštu suprotnost od svega toga.

- Izborni zakon je oktroisan od osobe bez aktivne legitimacije Savjeta bezbjednosti, dakle od samoproklamovanog visokog predstavnika. CIK koji je mimo Ustava uzurpirao nadležnosti republičke izborne komisije, nisu ažurirani birački spiskovi (zar će opet "pokojnici" glasati), birački odbori i njihovi predsjednici. Uprkos proklamaciji nose stranačke dresove. Izgleda da će opet biti "vozikanja" biračkih kutija (uz asistenciju OS kao da smo u Africi) i prebrojavanja glasova i van radnog vremena. Uvođenje eksperimentalnog elektronskog glasanja, ali na unaprijed određenim lokacijama. I da ne nabrajamo dalje - dodao je Kalinić.

Kalinić naglašava da na političkom planu lokalni izbori se održavaju u godini sankcija i političkih procesa nepodobnim političarima prije svega iz Republike Srpske ponajviše najjačoj političkoj stranci, uz konstantne prijetnje političkim zabranama i kroz ekonomske kazne urušavanjem vitalnih osnova naše zemlje.

- Sve se to radi uz nezapamćenu kampanju evropske i američke antisrpske elite. I naravno uz zdušnu asistenciju i navijanje domaćih snaga i to ne samo iz tzv. probosanskog unitarističkog miljea. Da li su to onda pravno i politički korektni uslovi za "slavljenje demokratskog prava na slobodan izbor"? Naravno da nisu. Zato je bila rizična, ali izgleda jedino moguća odluka vodećih političkih subjekata u Srpskoj da se i pod ovakvim uslovima izađe na izbore. U protivnom sadašnji odnarođeni politički defanzivci potpomognuti suflerima iz političkog Sarajeva mogli bi (po kosovskom Kurtijevom modelu) osvojiti vlast u brojnim opštinama u Srpskoj i tako utabanom stazom dovesti u pitanje i opstanak naše zemlje kao samostalne, slobodne i demokratske Republike srpskog naroda u BiH. Takođe, trajno podebljati granicu na Drini i ponovo nas odvojiti od naše matice. I preko noći zaboraviti na sve one koji su svojim životima braneći domaća ognjišta najskuplje platili našu slobodu - podvukao je Kalinić.

Kalinić poručuje da izbori, pa i ovi lokalni nisu prevashodno demokratsko, već i eminentno nacionalno pitanje.

- To su dvije strane iste medalje. Građansko - demokratsko pravo ne smije da poništi naš nacionalni identitet. Oni nisu u koliziji. Naprotiv. Logično je (uprkos kvazigrađanskoj propagandi) da u konfederalnim zajednicama kakva bi po izvornom Dejtonu trebalo da bude BiH, jedno ne isključuje drugo. Da zaključim: "I na lokalnim izborima brani se Republika Srpska., njeno demokratsko i nacionalno biće - istakao je Kalinić.

On je rekao da se Srpska i kroz ove izbore brani od lokalne zajednice do republickog nivoa.

- Svakom razumnom čovjeku je jasno da je kuća stabilna samo onda kad je u jednom komadu od temelja do vrha. Zato je nerazumno ali ne i nemoguće da će nakon ovih izbora neke stranke iz Srpske da bi se dočepale vlasti, pa i po cijenu gubitka nacionalnog identiteta olako ući u koalicije na lokalnom nivou sa strankama probosanske (unitarističke) orijentacije. A prioritetno na šta će takvi antisrpski savezi udariti biće izvlašćivanje lokalne imovine Srpske na nivo BiH. Živi bili pa vidjeli!  Zbog toga je primjer koalicije svih srpskih stranaka za lokalne izbore u Srebrenici kako bi se osigurala pobjeda zajedničkog kandidata ono što bi se kad bi bilo sreće i pameti moglo primijeniti u još nekim opštinama - zaključio je Dragan Kalinić.