latinica  ћирилица
01/10/2024 |  09:29 ⇒ 09:30 | Autor: SRNA

Lazić: Strategija razvoja zasnovana na ruralnom turizmu i poljoprivredi

Kandidat SNSD-a za načelnika Šekovića Miladin Lazić izjavio je da vjeruje u izbornu pobjedu s obzirom na urađene i započete projekte, istakavši da je kompletna strategija razvoja zasnovana na ruralnom turizmu i poljoprivredi.
Miladin Lazić - Foto: SRNA
Miladin LazićFoto: SRNA

Lazić je rekao Srni da su poznati srednjovjekovni manastiri Lovnica i Papraća veliki turistički potencijali Šekovića.

On je objasnio da je na visoravni Bišina u opštinskom vlasništvu 130 hektara poljoprivrednog zemljišta namijenjenih za izgradnju vikendica za zainteresovane investitore.

Do tog mjesta je, kaže, asfaltirano oko 5,5 do šest kilometra, a ostala tri će asfaltirati u narednom periodu.

Ako dobije povjerenje građana, Lazić je poručio da će opravdati povjerenje i završiti započete projekte.

- Naš cilj je dugoročan, jer gasovod prolazi kroz Šekoviće i želja nam je da u Tišči napravimo industrijsku zonu i obezbijedimo radna mjesta ako građani iskažu želju da rade, jer za sada je problem obezbijediti radnu snagu - rekao je Lazić.

Kako je rekao, dosadašnji kapitalni projekti urađeni su uz podršku Vlade Republike Srpske i njenih institucija, posebno u proteklih šest mjeseci.

- U mjesnim zajednicama izgradili smo, ili učestvovali u izgradnji pet-šest vodovoda. U mjesnoj zajednici Papraća u selu Bijela Zemlja počeli smo izgradnju vodovoda za šta je izdvojeno 190.000 KM, što je podržao predsjednik Republike Milorad Dodik - rekao je Lazić Srni.

On je naveo da je u toku izgradnja spomen-obilježja u mjesnoj zajednici Tišča vrijednosti 100.000 KM, za šta je predsjednik Republike Milorad Dodik obezbijedio 60.000 KM, Ministarstvo za boračka pitanja 24.000 KM, a ostala sredstva izdvojiće opština Šekovići.

Lazić je naglasio da je u ovoj godini više od tri miliona KM ukupnih investicija uloženo u poljoprivredu i preradu mesa, kao i da je vrijednost podrške resornog ministarstva za kapitalne investicije veća od 600.000 KM.

Ukazao je da investicioni ciklus ne bi trebalo da se zaustavi, navodeći da je najviše ulagano u putnu infrastrukturu. "Više od 24 kilometra puteva je urađeno ili će biti završeno u narednom periodu", dodao je Lazić.

Prema njegovim riječima, fokus rada je i na mini preduzetništvu do 20 radnih mjesta iz raznih oblasti.

On je napomenuo je da su rekorderi u Republici Srpskoj po novčanim izdvajanjima za novorođenčad, pojasnivši da se za prvo rođeno dijete izdvaja 1.200 KM, drugo 1.800 i za treće i svako naredno 2.400 KM.

- Nastavićemo izdvajanja za stipendije, prevoz učenika, davanja socijalnim kategorijama, penzionerima, boračkim kategorijama, građanima kojima je potrebna materijalna pomoć - dodao je Lazić.

On je napomenuo da su u proteklom periodu renovirali obdanište, za šta je izdvojeno više od 130.000 KM, te srednju školu u iznosu većem od 300.000 KM.

Naveo je i da je istorijski momenat za Šekoviće izgradnja bazena, u koji je investirano 700.000 KM iz opštinskih sredstava, kao i da je prošle godine napravljena prva privatna stambena zgrada, a u izgradnji je još jedna zgrada privatnog investitora.