latinica  ћирилица
01/10/2024 |  09:30 | Autor: SRNA

Aćimović: Formirati savjet grada za rješavanje problema građana Zvornika

Kandidat Narodnog fronta za gradonačelnika Zvornika Velizar Aćimović smatra da bi bilo neophodno formirati savjet grada koji bi sačinio plan rješavanja prioritetnih pitanja i potreba stanovništva.
Narodni front - Foto: RTRS
Narodni frontFoto: RTRS

- Kada bih dobio povjerenje građana rješavao bih sa saradnicima kratkoročna, a u skladu sa potrebama i dugoročna pitanja od interesa građana, grada i Republike Srpske kao cjeline - rekao je Srni Aćimović.

On je istakao da kapitalni projekti, kao što su vodosnabdijevanje, izgradnja prečistača otpadnih voda, lokalnih puteva i drugih projekata koji unapređuju život u mjesnim zajednicama, treba da budu u žiži razvoja ove lokalne zajednice.

Podsjetivši da dugo nije bio u Zvorniku zbog poslova u inostranstvu, prvenstveno u Rusiji, Aćimović je rekao da bi Zvornik sa potencijalima mogao biti sredina koja bi za razvoj ekonomije, privrede i drugih oblasti mogla iskoristiti prednosti geografskog položaja i neposredne granice sa Srbijom.

On je istakao da je poljoprivreda jedan od segmenata na kojem bi insistirao, Aćimović je rekao da prirodne resurse Zvornika, kao što su kvalitetno zemljište i blizina Drine, treba iskoristiti i uz pomoć nauke unapređivati ovog sektora.

Naveo je da je prije dvadesetak godina sa stručnjacima poljoprivrednog fakulteta iz Beograda obišao sva zvornička sela, odnosno poljoprivredne parcele, da sačine kartu šta se i na kojim parcelama može sijati i uzgajati, sa istovremeno pronađenim tržištem za poljoprivredne proizvode.

Aćimović smatra da Zvorniku nedostaju male uslužne radnje, posebno zanatske, takozvani porodični biznis, navodeći da se osjeti nedostatak kvalifikovanih keramičara, bravara, vodinstalatera, električara i drugi majstori koji su sve potrebniji.

On je naveo da i ostali pojedinačni sektori zaslužuju pažnju i mogu da budu unapređeni, kao što su turizam, voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo uz određena ulaganja i planiranja.

Navodeći da resorno ministarstvo uređuje oblast obrazovanja, Aćimović je rekao da potrebe za kadrovima treba da iskazuju i lokalne zajednice i preduzeća koja za svoj proizvodni proces planiraju odgovarajuće kadrove.

Aćimović smatra da treba raditi na tome da se ljudima koji žive u graničnom pojasu i svakodnevno na prelazima zbog posla, škole, obrade zemljišta moraju da pokazuju dokumente, omoguće iskaznice i odgovarajuća povoljnost.

Prema njegovim riječima, da bi svi poslovi kvalitetno i na vrijeme bili planirani i završavani, potrebna je i dobra saradnja na lokalu i na republičkom nivou čime bi se lakše realizovali vitalni projekata od interesa grada i boljeg života građana.