latinica  ћирилица
02/10/2024 |  10:05 | Autor: SRNA

Јanjetović: Nastaviti sa racionalnim upravljanje budžetom

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Kostajnica Nikola Јanjetović rekao je Srni da će nastaviti sa racionalnim upravljanje budžetom, budući da su u prethodne četiri godine njegovog mandata osvarene značajne budžetske uštede, a među planiranim projektima ističe sanacije gradske Vijećnice i zgrade Magistrata, te izgradnju obaloutvrde.
Nikola Јanjetović - Foto: SRNA
Nikola ЈanjetovićFoto: SRNA

On je naveo da je Vijećnica i Magistrat potiču iz doba Austrougarske, a objekti su oštećeni u zemljotresu krajem 2020. godine.

- Završićemo sanaciju gradske vijećnice, pripremni radovi su počeli, a zatim slijedi sanacija zgrade Magistrata. U planu je i unapređenje putne infrastrukture, zamjena svih fasada u glavnoj ulici, uređenje gradskog parka i sadnja drvoreda u ulicama u kojima ga nema - naveo je Јanjetović.

Јanjetović je istakao i značaj izgradnje obaloutvrde u Ulici Ranka Šipke, kao i regulacije potoka Bubnjarica, čime bi bio riješen problem plavljenja donjeg i gornjeg dijela grada.

- Projekat izgradnje obaloutvrde, vrijednosti oko 2,5 miliona KM, pripremljen je i predat `Vodama Srpske` i resornom ministarstvu. Opština taj projekat sama ne može iznijeti i nadamo se podršci Vlade Republike Srpske i drugih izvora finansiranja. Pokušaćemo i da radimo projekat regulacije potoka Bubnjarica, za koji smo imali obezbijeđeno 1,3 miliona KM, ali nije realizovan jer nismo imali razumijevanja da riješimo par imovinsko-pravnih odnosa - naveo je Јanjetović.

Јanjetović je istakao da je u proteklom periodu posebna pažnja posvećena pronatalitetnoj politici.

- Nastojali smo da maksimalno damo truda, sredstava i velike pažnje pronatalitetnoj politici, a planiramo nastaviti izdvajati sredstva za asistiranu reprodukciju i povećati davanja za rođenje djeteta i stipendije. Primijetili smo i odliv kadra iz naše opštine i da bismo to spriječili odlučili smo da u narednom periodu obezbijedimo pripravnički staž za sve stipendiste po završetku školovanja - naveo je Јanjetović.

On je dodao da je u planu i nastavak prakse kupovine udžbenika za učenike osnovne škole, kao i finansiranje prevoza osnovaca i sufinansiranje prevoza učenika srednje škole.

Podsjetivši da je u prethodnom periodu izgrađeno dječije igralište u Taviji i na gradskoj plaži, Јanjetović je najavio, ukoliko ponovo bude izabran za načelnika opštine, i otvaranje centra za mlade, sanaciju objekta Osnovne škole "Petar Mećava" i proširenje Dječijeg vrtića "Kestenko" jaslićkom grupom.

Govoreći o poljoprivredi, Јanjetović je obećao povećanje podsticaja i bolju stručnu pomoć poljoprivrednicima. On je napomenuo da je tokom mandata uveo podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju, što je donijelo pozitivne rezultate.

Kandidat SNSD-a je naglasio da su i boračke kategorije u njegovom fokusu, jer su dali nemjerljiv doprinos slobodi i mirnom životu. "Uveli smo novčanu pomoć demobilisanim borcima, nastavićemo s tim i u skladu sa našim mogućnostima povećavati ta sredstva, a u veoma kratkom vremenu biće izgrađena i spomen-soba za poginule borce", istakao je Јanjetović.

On je rekao da će više sredstva biti uloženo u sport, kulturu i turizam.

- Svi sportski klubovi će dobiti veću podršku, a nećemo zaboraviti ni one koji se bave pojedinačnim sportovima i uvešćemo posebne nagrade za sve sportiste koji su svojim nastupom promovisali našu opštinu - rekao je Јanjetović, podsjećajući da su u prethodnom periodu uložena značajna sredstva za sanaciju objekta Fudbalskog kluba "Partizan" u Kostajnici.

On je rekao da će biti nastavljena i podrška KUD-u "Potkozarje", kroz novčana sredstva, obezbjeđenje prostorija, te pomoć u nabavci nošnji i formiranju novih sekcija unutar društva.

Јanjetović je rekao da je u planu i da zavičajnim piscima bude pružena pomoć u promociji i štampanju njihovih djela.

On je naveo da je ove godine ponovo pokrenuta Una regata iz Kostajnice i da je u planu da se ovaj događaj digne na viši nivo, kao i da se ponovo pokrene manifestacija "Ljeto na Uni", dok će "Kestenijadu" podići na nivo prepoznatljivosti, ne samo u BiH, već i u zemljama okruženja.

Prema njegovim riječima, u toku je izgradnja izletišta i vidikovca na lokaciji Zastava, a toranj bi trebalo da bude postavljen za desetak dana.

- Kako bismo sve to promovisali, u planu je postavljanje oglasnih tabli, odnosno putokaza sa bar kodovima da ljudi koji prolaze kroz Kostajnicu mogu brzo da pristupe informacijama o turističkim mjestima i događajima koje naša opština nudi - kaže Јanjetović.