latinica  ћирилица
02/10/2024 |  14:30 ⇒ 15:47 | Autor: SRNA

CIK: Zbog preuranjene kampanje SDA kažnjena sa ukupno 18.500 KM

Centralna izborna komisija BiH kaznila je danas zbog preuranjene kampanje SDA sa 10.500 KM zbog objava na društvenim mrežama Opštinskog odbora ove stranke u Zavidovićima koje su se završavale sloganom ove stranke.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Ista stranka kažnjena je 8.000 KM zbog objave kandidata za gradonačelnika Živinica Begana Muhića koji je obećao da će riješiti probleme vodosnadbijevanja ukoliko ostane na trenutnoj poziciji gradonačelnika, dok je sam Muhić kažnjen sa 3.000 KM.

U toku rasprave o ovoj tački dnevnog reda član CIK-a Vanja Bjelica-Prutina istakla je da je do prethodne sjednice zbog preuranjene izborne kampanje izrečeno kazni u iznosu od 428.500 KM.

Zbog zloupotrebe resursa i djece u političke svrhe sa 10.000 KM kažnjen je politički subjekt SNSD, jer je utvrđeno da je predsjednik ove stranke Milorad Dodik u Bosanskom Petrovcu dijelio ugovore o dodjeli novčane pomoći za podsticaj projektima poljoprivrede i stočarstva, a da su tom događaju prisustvovali kandidati ove stranke.

- Utvrđeno je da je odluka o dodjeli sredstava donijeta 2023. godine, a da su ugovori dodijeljeni u 2024. godini u vrijeme izborne kampanje, što upućuje na zloupotrebu resursa. Na jednoj slici vidi se da se /predsjednik SNSD-a Milorad/ Dodik slikao sa dječakom koji je bio prisutan, zbog čega postoji i zloupotreba djece u političke svrhe - navedeno je na sjednici.

Prvobitni prijedlog kazne bio je 12.000 KM, dok je član CIK-a Vanja Bjelica Prutina tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda istakla da je ta sankcija određena previsoko, te predložila kaznu od 10.000 KM koja je jednoglasno uvažena.

- U ovom slučaju nosilac izvršne funkcije koji je dijelio pomoć nije vršio na taj način promociju političke stranke kojoj pripada i nije kandidat, ali sama činjenica da su iza njega bila dva kandidata bila je dovoljna za ocjenu da je bila zloupotreba resursa - kazala je Prutina.

CIK je na današnjoj sjednici imenovao predsjednike biračkih odbora u osnovnim izbornim jedinicama Mostar i Novi Grad Sarajevo, čime su imenovani predsjednici svih biračkih odbora na narednim izborima.

Osim toga, danas su imenovani i operateri pilot-projekta tri koji se tiče biometrijske identifikacije i autentifikacije birača u Brčko distriktu.