latinica  ћирилица
02/10/2024 |  18:21 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

OS BiH podigle stepen bezbjednosti: Dojave o navodnim napadima na vojne objekte (VIDEO)

SIPA je utvrdila odakle je stigao prijeteći mejl o postavljenim bombama i napadima na objekte Oružanih snaga BiH i na objekte namjenske industrije. Bez obzira što je nepoznato na koje lokacije se tačno prijetnja odnosi, podignuta je borbena gotovost. Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović kaže da građani nemaju razloga za zabrinutost.
Oružane snage BiH - Foto: RTRS
Oružane snage BiHFoto: RTRS

Tek što se završilo skandalozno slavlje na sarajevskim ulicima, zbog raketnog napada Irana na Izrael, objelodanjene su bezbjednosne prijetnje i dojave o potencijalnim terorističkim napadima na objekte Oružanih snaga i namjenske industrije u BiH.

Prijeteći mejl, saznajemo, stigao je sa IP adrese u Bugarskoj.

- Imamo tu informaciji, nezvanično se radi o IP adresi iz Bugarske. Postoji dojava o bombi u nekoj od prostorija OS BiH. Naši službenici su bili na terenu, proveli su uviđaj. Odmah o zaprimljenoj dojavi SIPA je obavijestila sva policijska tijela u BiH, OS, OBA, NATO, FBI i EVROPOL, sva saznanja smo dostavili Tužilaštvu - rekla je Јelena Miovčić, portparol SIPA.

Oružane snage podigle su borbenu gotovost, vojnici s dugim cijevima su oko kasarni i magacina municije. Građani zabrinuti jer gledaju kako svijet ide ka globalnom ratu. Nema mjesta za zabrinutost uvjerava zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović .

- Ministarstvo odbrane i Zajednički štab OS BiH preduzimaju operativne mjere za zaštitu personala, objekata i materijalnih sredstava na vopjnim lokacijama. Građani treba da ostanu smireni jer ne postoji zvanična potvrda da je ugrožena bezbjednosna situacija u BiH - istakao je Goganović.

Podizanje borbene gotovosti Oružanih snaga po naredbi ministra Zukana Heleza, samo četiri dana pred lokalne izbore, može se tumačiti i kao "bildanje mišića", pogovoto ako znamo da su resursi Oružanih snaga iskorišteni za dostavljanje glasačkog materijala.

- Ministar Helez treba da objasni koga se mi to trebamo plašiti, da li Izraela da li Irana, da li ofcira koji neće da se rukuju sa ženema, ova situacija kada Oružane snage pred izbore prevoze izborni materijal, djeluje kao da neko želi da onemogući civilni nadzor nad transportom tog materijala a to je onda više nego za oprez - istakao je pravnik Ognjen Tadić.

Što Tužilaštvo BiH prije utvrdi ko je sa IP adrese u Bugarskoj slao prijeteće mejlove, očekivati je da će biti ukinuta borbena gotovost OS BiH. U protivnom, i u vrijeme lokalnih izbora viđaćemo vojnike s dugim cijevima, što ne ide u prilog demokratiji.