latinica  ћирилица
03/10/2024 |  12:09 | Autor: SRNA

Deđanski: Ogroman značaj podrška Rusije Dodiku

Politički analitičar Stevica Deđanski ocijenio je da je podrška prijatelja Republici Srpskoj u vremenu žestokih pritisaka neprocjenjiva, ističući da je Rusija najveći prijatelj srpskog naroda u cjelini i Srpske, za koju prijateljstvo sa tako velikom silom ima ogroman značaj.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Komentarišući pisma podrške šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i predsjednika Јedinstvene Rusije Dmitrija Medvedeva predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Deđanski je istakao da su ova dvojica bliskih saradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina ponovo potvrdila da jako dobro razumiju u kakvom je teškom položaju Srpska, na koju kidišu sa svih strana.

- Oni, pre svega, tu vide Dodika, jer je simbol otpora protiv zapadnog imperijalizma. Zato Lavrov i Medvedev sa posebnom pažnjom pričaju o njenu i obraćaju mu se sa uvažavanjem - rekao je Deđanski za Srnu.

Govoreći o porukama Lavrova i Medvedeva, on je naveo da njih dvojica u svojim pismima Dodiku pominju tradicionalne vrijednosti, poštovanje međunarodnog prava i borbu protiv pritisaka o čemu se na zapadu sada ne govori.

- Iz zapadnog ugla gledano, ružne reči su tradicionalne vrijednosti, poštovanje međunarodnog prava i borba protiv pritisaka koji su nefer i nemaju uporište. To su stvari o kojim se danas u svijetu ne govori zato što određenim velikim silama to ne odgovara. Malo sam ironičan, ali i uveren da govorim istinu - rekao je Deđanski.

Govoreći o Dodikovom odlasku na predstojeći samit BRIKS-a, koji će od 22. do 24. oktobra biti održan u Kazanju, Deđanski je naveo da je jako važno da Republika Srpska učestvuje jer tako pokazuje svoj međunarodni kapacitet i potvrđuje da uživa poštovanje većinskog dijela svijeta, koji je okupljen u BRIKS-u.

- Zemlje BRIKS-a uvažavaju Republiku Srpsku kao entitet koji ima atribute državnosti, unesene u BiH, što pokazuje da je Srpska na ispravnom putu i da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom - naglasio je Deđanski.