latinica  ћирилица
03/10/2024 |  18:58 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Banjaluka: Građani dobili potvrde, a ne znaju gdje se besplatni placevi nalaze (VIDEO)

Bez navedenih katastarskih čestica i tačnih lokacija, Gradska uprava u Banjaluci dijelila je potvrde, kako kažu, rangiranim licima, na osnovu kojih bi, navodno, mladi bračni parovi dobili besplatne placeve.
Stanivuković - dodjela - Foto: RTRS
Stanivuković - dodjelaFoto: RTRS

Iz SNSD-a pozivaju banjalučku Gradsku upravu da objavi spisak 400 placeva sa brojevima katastarskih čestica.

Bez tačne lokacije, formiranih kastarskih čestica, bez kojih nema ni notarskog ugovora, Gradska uprava, dijelila je umjesto rješenja mladim bračnim parovima potvrde i obećanja da će dobiti besplatne placeve. U nadi da će riješiti egzistencijalno pitanje mnogi mladi Banjalučani došli su danas u Dom omladine. Međutim, stvarnost sasvim drugačija - ni sami ne znaju gdje će budući dom graditi.

Na pitanje da li zna broj katastarske čestice, Sanja Milisavljević je odgovorila da ne zna.

Ne bi bilo prvi put da Banjalučani budu prevareni - scenario već viđen, a akteri priče isti. Iako naša pitanja o lokaciji i veličini placeva nisu zasmetala mladim bračnim parovima, zasmetala su gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću koji je, po ko zna koji put, krivca tražio u RTRS-u.

- Ono što znam šta je vaša intencija, žao mi je što Јavni servis Republike Srpske se ne raduje ovako lijepim stvarima - rekaoj je Stanivuković.

A uloga Јavnog servisa je jasna - da prenese i pohvali što je dobro, ali i da ukaže i skrene pažnju na nezakonitosti, posebno ukoliko su građani žrtve nečije prevare. U ovom slučaju, osim da se potencijalne lokacije nalaze negdje u Motikama i Drakuliću, ni jednu drugu informaciju iz Gradske uprave nismo dobili. Čiju zemlju Stanivuković dijeli, te da li su utvrđene katastarske čestice - bila su naša pitanja na koja odgovor nismo dobili, ali je dato još jedno obećanje.

Stanivuković je rekao da prosječno deset placeva sedmično može da se podijeli da se izvrši postupak koji je potreban.

Generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić pozvao je Gradsku upravu da objavi spisak 400 placeva sa brojevima katastarskih čestica.

- Unutar mjesne zajednice Motike otišli su i kupili 12 placeva i tih 12 placeva lično žele da dodijele i na takav način stvore privid i produže laž o tome da postoji dodjela nekih placeva. Ukoliko ja lažem, pokažite i nabrojte tih 400 placeva za kojih se tih 400 ljudi nada da će dobiti. Ovo je sramota. Sram da ih bude - rekao je Amidžić.

Stanivuković je obećao danas da će biti potpisani notarski ugovori. Kako? Kada građani ne znaju ni gdje su im placevi ni katastarske čestice. A zakon je po ovom pitanju jasan.

- To podrazumijeva da moraju dostaviti dokaz o vlasništvu imovine, da je imovina Grada, da je formirana određena katastarska čestica, površina placa koja će biti dodijeljena nekome od fizičkih lica. Moraju biti izmirene sve poreske obaveze za tu katastarsku česticu i mora postojati pozitivno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske, s obzirom da se radi o raspolaganju imovinom. Bez valjanog pravnog osnova, bilo kakvo prevođenje, odnosno izmjena i realizacija tih ugovora u Geodetskoj upravi nije moguće, tako nijedan notar u Republici Srpskoj ne može da napravi ugovor bez valjane dokumentacije - pojasnio je Borislav Radić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske.

Da li će se scenario ponoviti, a besplatni placevi doživjeti sudbinu penzionerskih kartica, a građani sa početka naše priče, još jedno razočaranje? SNSD-ov Srđan Amidžić koji je i ministar finansija u Savjetu ministara upozorio je na činjenice - počevši od negativnog revizorskog izvještaj, ogromnih dugovanja i realokacije sredstava. Upozorio je da bi moglo doći i do kašnjenja plata, pa i finansijskog kolapsa. Podsjeća Amidžić i na druge činjenice - da Republici Srpskoj u ovom momentu treba jaka Banjaluka koja može da parira jakom Sarajevu.