latinica  ћирилица
10/10/2024 |  17:02 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Poljoprivredni fakultet u Banjaluci promovisao diplomirane inženjere (VIDEO)

Poljoprivredni fakultet u Banjaluci uspješno posluje već 32 godine. Danas su promovisali diplomirane inženjere poljoprivrede i mastera. Dodijeljena su i priznanja i nagrade za doprinos razvoju Poljoprivrednog fakulteta.
Poljoprivredni fakultet, UNIBL - Foto: RTRS
Poljoprivredni fakultet, UNIBLFoto: RTRS

Ana Ivančević, najbolji je student drugog ciklusa studija Poljoprivrednog fakulteta sa prosjekom 9,1. Njeno usmjerenje je zaštita bilja. Kaže da su korovi jedan od uzroka najvećih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da primim, velika je uloga fakulteta i značaj obrazovanja i u ličnom i profesionalnom razvoju - kaže Ana Ivančević.

I Sanja Tovrlaža je diplomirani inženjer poljoprivrede koja je nakon završenog fakulteta brzo pronašla posao.

- Moja očekivanja su bila da ću po završetku odmah pronaći posao i to se desilo. trenutno sam pripravnik - naglasila je Sanja Tovrlaža, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Ove akademske godine na sva tri ciklusa studija upisano je 65 studenata.

- Ove godine imamo trend rasta u odnosu na prošlu, te 65 studenata ukupno za naš fakultet je od značaja za Srpsku s obzirom da je mnogo poljoprivrednih fakulteta u Srpskoj, ali i FBiH. Mislim da smo upisali dovoljan broj da ne napravimo hiperprodukciju kadra - istakao je Zlatko Kovačević, dekan Poljoprivrednog fakulteta UNIBL.

Radoslav Gajanin, rektor UNIBL, naglašava značaj izdvajanja u poljoprivredi.

- Izdvajanja u poljoprivredni iz sredstava Vlade Republike Srpske je najveće u odnosu na sve druge grane privrede i oni koji se oprijedjele da unapređuju poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj zagarantovan je uspjeh - poručio je Gajanin.

Resorno ministarstvo intenzivno podržava Poljoprivredni fakultet sa kojim učestvuje u brojnim aktivnostima.

- Raduje me da je poraslo interesovanje za upis studenata na ovaj fakultet jer to osigurava jednu budućnost Republike Srpske u proizvodnji hrane - kaže Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Na svečanosti povodom 32 godine postojanja i rada Poljoprivrednog fakulteta promovisan je 41 diplomirani inženjer poljoprivrede i 13 mastera.