latinica  ћирилица
10/10/2024 |  21:31 ⇒ 21:35 | Autor: SRNA

Deurić: Projekcijom filma "Marš na Drinu" nastavljeni "Dani Srbije u Srpskoj"

Projekcijom filma "Marš na Drinu" Živorada Žike Mitrovića u Domu omladine Zvornik, večeras je nastavljena mnifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj".
Đorđe Deurić - Foto: SRNA
Đorđe DeurićFoto: SRNA

Direktor Doma omladine Zvornik Đorđe Deurić rekao je večeras novinarima da je Dom omladine jedan od domaćina manifestacije koja će u ovom gradu trajati do 16. oktobra.

- Dobili smo ponudu od Filmskog centra i Filmskih novosti Srbije da prikažemo deset filmova, od kojih je sedam igranih i tri dokumentarna filma - rekao je Deurić.

Podsjećajući da će se ova manifestacija u Zvorniku odvijati u narednih sedam dana, Deurić je rekao da će svaki put, kada se bude slična aktivnost organizovala, Zvornik biti jedan od ponosnih domaćina.

- Filmovi koji će biti prikazani u Zvorniku nastali su u srpskoj kinematografiji koji su i ranije bili na repertoaru u Domu omladine - rekao je Deurić i dodao da je za one koji ih ranije nisu gledali dobra prilika da to učine u toku trajanja manifestacije "Dani Srbije u Republici Srpskoj".

Deurić smatra da je jako dobro da je ova manifestacija organizovana i u Zvorniku.

Podsjećajući da je ovo sredina koja ima manji broj događaja i da manifestacija dolazi kao dodatni repertoar, Deurić naglašava da se ne treba opterećivati nekim granicama jer kultura prelazi sve pa i ljudske granice.

Filmske projekcije se održavaju u večarnjim časovima i sve su bespaltne.

U toku ove manifestacije biće prikazani filmovi: "Marš na Drinu" Živorada Žike Mitrovića, "Ime naroda" Darka Bajića, "Kralj Petar" Petra Ristovskog, "Dara iz Јasenovca" Predraga Antonijevića, "Ruski konzul" Miroslava Lekića, "Heroji Halijarda" Radoša Bajića i "Oluja" Miloša Radunovića.

Na repertoaru su i dokumentarni filmovi "Pećka patrijaršija", "Gračanica" i "Visoki Dečani".

U okviru manifestacije "Dani Srbije u Republicii Srpskoj", u Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci 14. oktobra biće otvorena izložba "Јezik je hraniteljica naroda" o Vuku, Dositeju, Mini, nastanku jezika i njegovoj reformi, autorki Eliane Gavrilović i Marine Pejović.

Tradicionalna manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije počela je 25. septembra.

U Zvorniku je manifestacija počela 3. oktobra kada je Nacionalni ansambl "Kolo" organizovao radionicu "Kolova dječija kolonija" u koju je bilo uključeno 40 djece zvorničkog Kulturno-umjetničkog društva "Sveti Sava" sa kojima je pripreman jedan dio koreografije igara iz Šumadije.