latinica  ћирилица
11/10/2024 |  18:53 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Čiji su dronovi predstavljeni na zeničkom Sajmu privrede - BiH ili ipak uvozni? (VIDEO)

Čiji su dronovi predstavljeni na Zeničkom sajmu privrede, bosansko hercegovački ili ipak uvozni? Da li je riječ o dronovima koje je ljetos pokazivao ministar Zukan Helez, da li se i gdje u Federaciji proizvode, sve su to pitanja koja su unijela dodatni nemir među građane. Iz preduzeća namjenske industrije iz Republike Srpske kažu da nijedna od fabrika u BiH sa kojima imaju saradnju ne posjeduje tehnologiju za proizvodnju dronova, jer je njihova proizvodnja specifična.
Dron (Foto: EPA/Jose Jacome) -
Dron (Foto: EPA/Jose Jacome)

BiH dron, a turski, pomalo i kineski. Federalni mediji priču o bespilotnim letjelicama "Tajin" i "Ban 1" sa oznakom "Made in Bosnia", sklopljenim u Turskoj, što je potvrdio i Centar za tehnička i tehnološka ispitivanja Sarajevo, koji ih je predstavio domaćoj javnosti, "začinili" su tvrdnjom da su to zapravo Helezovi dronovi čiju je proizvodnju slavodobitno najavljivao kao "penicilin za razdruživanje a pri tom je domaće".

- Ništa posebno i ništa spektakularno kada je u pitanju ministar Zukan Helez , od njega smo navikli na bombastične izjave koje su na kraju ispostave da su dezinformacije. Kada je u pitanju ova informacija o dronovima, sada je potpuno sigurno da se ne radi o dronovima koji su proizvedene u BiH već da se radi o uvezenim komponentama - rekao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zašitu Banjaluka

Burno je reagovao Zukan Helez, to su laži i obmane a novinare sarajevskog portala Kliks koji je dronove predstavljene na sajmu u Zenici povezao sa njim, optužio da rade ništa manje nego za Aleksandra Vučića i srpsku BIA.

- Dronovi čiju sam proizvodnju najavio nemaju veze sa dronovima Centra za tehničko i tehnološko ispitivanje Sarajevo. BiH ima i proizvodi dronove, naša namjenska industrija iz dana u dan napreduje - naglasio je Zukan Helez, ministar iodbrane u Savjetu ministara.



No ako se dronovi proizvode Helez i dalje taji informaciju na kojoj lokaciji, u kojoj fabrici namjenske infustrije u Federaciji BiH?

- Mislim da su odavno strujale informacije ali ne toliko dovoljno u regionu da je ona u dobroj mjeri angažovana da radi za Ukrajinske oružane snage i da tamo izvozi artiljerijske i minobacačke projektile a što se tiče dronova postoji idnicija da je namjera Ukrajinski oružanih snaga da obezbjedi što više proizvođača u Evropi - poručio je Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma u Beogradu.

Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović poručuje da MO nema nadležnost nad namjenskom industrijom koja pripada iskučivo entiteskim ministarstvima. Bezbjednjaci stava da ako se dronovi proizvode u BiH mora se znati gdje i s kojom namjerom.

- Nije sporno da BiH kao i mnogi drugi može da proizvodi dronove. Ali da bi se država bavila tim poslom određeni državni organi moraju da donese odluku. Dakle gdje se to proizvodi, s kojom namjerom se to prozvodi. Ali ovo što se plasira u javnosti od Zukana s ciljem da se ponovo prijeti BiH kao što je radio Bakir Izetbegović sa "artiljerijom za ne daj Bože" - dodao je Župljanin.

Dok se Zukan Helez pokušava nametnuti kao ključni igrač u proizvodnji dronova, njima prijeti, od izvora u OS saznajemo da su sve učestaliji naleti različitih bespilotnih letjelica iznad vojnih skladišta u Hadžićima, Butilama kod Sarajeva "Gladnim brdima" kod Glamoča ali niko ne istražuje čiji su i ko ih pušta.