latinica  ћирилица
13/10/2024 |  12:05 ⇒ 14:10 | Autor: TANЈUG

KFOR odbacio Kurtijev zahtjev za povratak zone bezbjednosti na administrativnoj liniji

Misija KFOR-a u Prištini ne vidi mogućnost obnavljanja kopnene i vazdušne linije bezbjednosti uz administrativnu liniju između centralne Srbijom i AP Kosova i Metohije, što je zatražio premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.
Kosovska Mitrovica - most KFOR (foto: TANJUG/ STR/ bs) -
Kosovska Mitrovica - most KFOR (foto: TANJUG/ STR/ bs)

U odgovoru KFOR-a na pitanje prištinske Koha.net, da li je moguće ispuniti Kurtijev zahtev, navodi se da su kopnena i vazdušna zona bezbednosti potpuno relaksirane 2015. godine, kao i da u načinu na koji KFOR postupa nema prostora za promjene.

- Bliski kontakti sa predstavnicima bezbjednosnih organizacija na Kosovu i u Srbiji su ključ za garantovanje stabilne bezbjednosti na Kosovu i regionalne stabilnosti - saopštili su iz KFOR-a, odgovarajući na pitanje da li ova vojna misija ima opciju da obnovi bezbjednosnu zonu duž administrativne linije.

Iz KFOR-a su naveli da postupaju u skladu sa Rezolucijom 1244, kao i da je KFOR treći bezbjednosni sistem, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i Misijom vladavine prava EU (Euleksom).

- KFOR ima vidljivo i fleksibilno prisustvo i pomno prati situaciju. Nastavljamo da ispunjavamo mandat UN - na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, da doprinesemo održavanju mirnog i bezbjednog okruženja za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u bilo koje vrijeme i na nepristrasan način - navodi se u odgovoru KFOR-a.

Dodaje se i da "komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbjednosnih organizacija Kosova i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Srbije".

- To je ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na celom Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti - saopštio je KFOR.

Kurti je juče zatražio od NATO-a vraćanje kopnene zone bezbednosti na perimetar od pet kilometara duž administrativne linije, zbog navodnih aktivnosti Vojske Srbije, što je Ministarstvo odbrane demantovalo.