latinica  ћирилица
13/10/2024 |  19:08 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Šta raditi, kada u kriznim situacijama, zakaže internet i mobilni (VIDEO)

U svakodnevnim okolnostima oslonjeni smo na nove tehnologije i komunikacione sisteme. Život je skoro nezamisliv bez interneta i mobilne telefonije. Međutim, tokom kriznih situacija, poput nedavne u Јablanici, kada usljed nevremena i poplave, savremeni komunikacioni sistemi zakažu, važno je imati više komunikacionih veza.
Јablanica-posljedice poplava - Foto: RTRS
Јablanica-posljedice poplavaFoto: RTRS

U vanrednim situacijama poput zemljotresa, poplava, standardni komunikacioni sistem- mobilni i internet često zataje. Rezervni komunikacioni sistem je od izuzetne važnosti. Najpouzadniji vid komunikacije je radio- veza.

- Potrebno je podići svijest o vezama i komunikacijama, posebno o radio vezamama u vanrednim situzacijama. U Vladi i u Republičkoj Civilnoj zaštiti već postoji saradnja sa Savezom radio amatera koji posjeduje uvezivanje regionalnih veza - kaže Srđan Vučinić Operativni centar 121 Trebinje.

Više vrsta komunikacionih veza omogućava sigurniju i bezbjedniju komunikaciju i uključenost svih jedinica spasavanja. Kod poplava najčešće stradaju bazne stanice i mobilni su tada u prekidu. U tim situacijama pouzdane su satelitske veze koje su iznad zemlje.

- I fiksne veze mogu biti veoma pouzdane u kriznim situacijama ukoliko nisu oštećene. Ukoliko smo se mi osigurali prilikom planiranja da imamo bekap link osigurali smo da ta veza postane drastično pouzdanija - istakao je Boris Malčić magistar elektronike i telekomunikacija , viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci.

Globalni pokazatelji kažu da i "najsigurnija veza" od prije dvadeset godina odlazi u zaborav. Broj korisnika u fiksnoj telefoniji drastično se smanjuje.

- Broje koisnika fiksne telefonije u mtel mreži je trenutno oko 180.000, a prije nekih 10-tak godina taj broj je bio za nekoliko desetina hiljada veći - navodi Stefan Ličina šef Službe za odnose s javnošću mtel-a.

Stariji su ga koristili u svakodnevnoj komunikaciji, mlađi znaju da postoji ali ga ne koriste. Razvojem novih tehnologija mijenjao se i izgled i funkcija fiksnog telefona. Od prenosa onih najvažnijih informacija stigli smo do malog uređaja koji stane u džep, i dalje služi za razgovor i prenos informacija, ali i za pisanja poruka i čitanje novina.

Međutim i danas , posebno u kriznim situacijama, fiksna telefonija pokazao se kao sigurniji vid komunikacije.