latinica  ћирилица
15/10/2024 |  14:30 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Predavanja prijedorskim srednjoškolcima na temu vršnjačkog nasilja (VIDEO)

Pripadnici Policijske uprave Prijedor održali su predavanje učenicima Mašinske škole o temi vršnjačkog nasilja. Razgovarano je riječi o nasilju u školama, na internetu, zaštiti profila na društvenim mrežama.
Pradavanje u Mašinskoj školi, Prijedor - Foto: RTRS
Pradavanje u Mašinskoj školi, PrijedorFoto: RTRS

Cilj akitvnosti je upoznavanje učenika o pojmu vršnjačko nasilje, načinu ispoljavanja nasilja među djecom i mladima i posljedicama koje ostavlja na žrtve nasilja, kao i podizanje svijesti kod djece o blagovremenom i adekvatnom reagovanju na pojavu vršnjačkog nasilja.

Policijski službenici u osnovnim i srednjim školama na području prijedorske regije učenike upoznaju o procedurama šta da urade i kome da se obrate u slučaju da postanu žrtva ili imaju saznanja da je neko drugi žrtva vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko nasilje zastupljenije je u osnovnim školama, pokazuju statistički podaci Policijske uprave Prijedor. Tužilaštvu su dostavljena tri izvještaja u vezi sa preduzetim mjerama u školama u kojima je evidentirano vršnjačko nasilje.

- U tim slučajevima radilo se o događajima sa elementima vršnjačkog nasilja čiji su izvršioci djeca uzrasta od sedam do 14 godina. U tri slučaja se radilo o vršnjačkom fizičkom nasilju, a u jednom slučaju posljedica nasilja je bila psihička bol - izjavila je Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor.

U policiji apeluju na učenike da obavijeste nadležne o sumnjama počinjenog vršnjačkog nasilja.