latinica  ћирилица
15/10/2024 |  21:20 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Kineske pande ponovo stigle u Vašington (VIDEO)

Skoro godinu dana pošto su tri popularne pande - Meo Šiang, Tian Tian i njihovo mladunče Siao Kju Јi vraćeni u Kinu, nove pande stigle su danas u Ameriku.
Pande (Foto: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES/ilustracija) -
Pande (Foto: EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES/ilustracija)

Trogodišnje pande Bao Li i Ćing Bao iz Kine su sletele na aerodrom Dales blizu Vašingtona i potom transportovane u Nacionalni zoo vrt.

- Za put su im spakovani kukuruzni hljeb, bambus i šargarepe, lijekovi i voda -navedeno je u saopštenju kineskog Udruženja za zaštitu divljih životinja.

Pande će vjerovatno biti u karantinu neko vrijeme prije nego što posjetioci zoo vrta mogu da ih vide, prenosi Glas Amerike.

Bao Li i Ćing Bao dolaze u Vašington u sklopu desetogodišnjeg ugovora SAD sa kineskim vlastima. Prethodni ugovor je istekao prošle godine zbog čega su neki bili zabrinuti da će, zbog rastućih diplomatskih tenzija između SAD i Kine, trpeti i "krzneni ambasadori prijateljstva", kako nazivaju pande.

Međutim, u novembru prošle godine je kineski predsjednik Si Đinping javno rekao da želi da nastavi program razmjene pandi. Novi par je ove godine stigao i u zoološki vrt u San Dijegu, a najavljen je dolazak pandi i u San Francisko.

Nacionalni zoo vrt u Vašingtonu nije objavio pod kojim uslovima ponovo dobija pande. Ali, u maju ove godine su objavili da pande ponovo stižu, a u tom promotivnom videu se pojavljuje i prva dama SAD DŽil Bajden.

Posjetioci Nacionalnog zoološkog vrta u Vašingtonu moći će da vide džinovske pande tek poslije perioda karantina i aklimatizacije.

Kako navodi Si-Bi-Es Njuz, par pandi stiže u Vašington na osnovu sporazuma koje su SAD postigle sa kineskim vlastima.

Prethodni ugovori su podrazumijevali da kineska vlada dobija milion dolara godišnje od SAD, po pandi. Ako se u međuvremenu rodi i neko mladunče, dogovor je da se ono vrati u Kinu prije nego što napuni četiri godine.

Pande su postale nezavnični simbol Vašingtona - prvi par stigao je još 1972. godine, poslije istorijske posjete tadašnjeg predsjednka Ričarda Niksona Kini.