latinica  ћирилица
16/10/2024 |  19:22 ⇒ 19:25 | Autor: RTRS

Milena Marković otvara 67. Sajam knjiga u Beogradu

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se pod sloganom "Reč je slobodna", održava od 19. do 27. oktobra, otvoriće dobitnica NIN-ove nagrade pjesnikinja, dramska spisateljica, scenaristkinja i univerzitetska profesorka Milena Marković.
Milena Marković - Foto: TANЈUG
Milena MarkovićFoto: TANЈUG

Sajam knjiga, najmasovnija manifestacija kulture na jugoistoku Evrope, okupiće u Beogradu više od 400 izlagača iz Srbije i 15 gostiju iz inostranstva.

Književnica Milena Marković objavila je knjige "Pas koji je pojo sunce", "Istina ima teranje", "Tri drame", "Crna kašika", "Ptičje oko na tarabi", "Pre nego što sve počne da se vrti", "Pesme", "Drame", "Pesme za žive i mrtve", "Zmajeubice"...

Izvedene su njene drame "Paviljoni - kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru", "Šine", "Nahod Simeon", "Brod za lutke", "Šuma blista", "Zmajeubice", "Deca radosti", "Pet života pretužnog Milutina", "Livada puna tame".

Dobitnica je Specijalne nagrade u Beču za najbolje drame sa eksjugoslovenskog prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, kao i nagrade za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz", te priznanja koja nose imena Todora Manojlovića, Đure Јakšića, Miloša Crnjanskog, Biljane Јovanović...

Počasni gost 67. izdanja Beogradskog sajma knjiga je Kuba.