latinica  ћирилица
17/10/2024 |  09:35 ⇒ 09:36 | Autor: SRNA

Nebenzja: Zastava UN meta izraelske vojske

Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da zastava UN u Pojasu Gaze ne samo da ne garantuje zaštitu civila, već takođe ima tendenciju da postane meta Izraelskih odbrambenih snaga.
Vasilij Nebenzja (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija) -
Vasilij Nebenzja (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija)

- Škole, bolnice i izbjegličke kampove granatiraju u različitim dijelovima Pojasa Gaze. Američki mediji citiraju ljekare dobrovoljce koji rade u bolnicama u Gazi, koji se gotovo svakodnevno – prema samim njihovim svjedočenjima – susreću sa slučajevima prostrelnih rana među maloljetnicima od dvije do 12 godina - rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje.

On je dodao da se čini da zastava UN ne samo da ne uspijeva da zaštiti civile, humanitarne radnike i civilnu društvenu infrastrukturu, već takođe ima tendenciju da postane direktna meta izraelske vojske.

- Svi humanitarni radnici su saglasni da nema više sigurnih mjesta u Gazi i to je gorka realnost - rekao je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, broj ubijenih, ranjenih i osakaćenih civila, uključujući žene i djecu, je zapanjujući, prenosi TASS.

- Samo u protekla 24 časa, 55 Palestinaca je ubijeno, a više od 329 ranjeno. Razmjere gladi su šokantne - rekao je Nebenzja.