latinica  ћирилица
17/10/2024 |  10:43 ⇒ 10:44 | Autor: SRNA

Vučić: Najveća japanska poslovna delegacija koja je ikada posjetila Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Poslovnom forumu Srbija-Јapan u Beogradu, na kojem učestvuje više od 100 predstavnika japanskih kompanija, rekao da je počastvovan dolaskom ove najveće japanske poslovne delegacije koja je ikada posjetila Srbiju.
Poslovni forum Srbija - Јapan (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Poslovni forum Srbija - Јapan (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Vučić je izrazio zainteresovanost Srbije za više japanskih investicija i podsjetio na postojeću saradnju sa japanskim kompanijama od Nideka do Tojo tajersa, među kojima je i saradnja u sektoru energetike sa kompanijom Micubiši u odsumporavanju u Obrenovcu, ali i projektu reverzibilne hidroelektrane "Bistrica".

On je poručio da će Srbija da obezbijedi japanskim kompanijama sve što im je potrebno i dati sve od sebe da se pokaže kao pouzdan partner.

- Uz veće japansko prisustvo, nebo je granica, možemo da postignemo sve ciljeve i postignemo naše snove, molim vas da češće posećujete Srbiju - rekao je Vučić u obraćanju na skupu u Palati "Srbija", na kojem je istakao vrijednost kvaliteta japanske opreme.

Vučić je istakao da Srbija može da se pohvali investicionionim rejtingom, ali i promjenom poreske politike posljednjih 12 godina, kao i veoma stabilnim kursom nacionalne valute, a da, kada je riječ o podsticajima kompanijama, može da se uporedi sa najboljim zemljama ne samo u Evropi.

- Mi ćemo održavati mir i stabilnost, a istovremeno i dobre veze sa svima, što ne znači da mi podržavamo svakoga, to znači da znamo šta podržavamo a šta ne, ali ne prekidamo veze - rekao je Vučić.

On je naveo da je trgovinska razmjena Srbije i Јapana i dalje manja od 350 miliona evra i izrazio uvjerenje da će biti mnogo prilika da se uveća u budućnosti.

Vučić je najavio da će Srbija dati sve od sebe da u narednih šest mjeseci uspostavi novu avionsku liniju Beograd–Tokio.

Poslovnom forumu prisustvuju i ministri u Vladi Srbije, kao i ambasador Јapana u Srbiji Akira Imamura, koji je rekao da su japanske kompanije sve više zainteresovane za Srbiju, što je rezultat njenog stabilnog razvoja i makroekonomske stabilnosti.

- Јapanske kompanije koje su danas ovdje raspoložu jedinstvenom tehnologijom, jedinstvenim rješenjima koje mogu biti od koristi za Srbiju i njen narod sektorima poput čiste energije, zaštite životne sredine, informacionih tehnologija, proizvodnje, Vlada Јapana podržava japanske kompanije i njihov dolazak ovdje i insistira na reformi privatnog sektora, civilnog društva - rekao je japanski ambasador.

Predsjednik Јapanske organizacije za spoljnu trgovinu DŽETRO Susumu Kataoka rekao je danas da se nada da će Srbija uskoro dobiti još jednu japansku investiciju i istakao da Srbija u kontekstu geopolitičkkih tenzija u svijetu ima strateški položaj za japanske kompanije.

Kataoka je naveo da je na poslovnom forumu prisutno više od 100 predstavnika iz 74 japanske kompanije.

Poslovni Forum Srbija – Јapan organizovali su Јapanska organizacija za spoljnu trgovinu, Vlada Srbije i Privredna komora Srbije, uz podršku Ambasade Јapana u Beogradu i Јapanske poslovne alijanse u Srbiji.