latinica  ћирилица
17/10/2024 |  13:44 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Grmuša: Medicinari, vaspitno-obrazovni radnici i novinari moraju biti zaštićeni

Pravnik iz Banjaluke Milko Grmuša danas je na protokol Narodne skupštine Republike Srpske predao inicijativu za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika.
Milko Grmuša - Foto: RTRS
Milko GrmušaFoto: RTRS

Istakao je da cilj da vaspitno-obrazovni radnici od vrtića do fakulteta, kao i novinari i radnici u zdravstvu, budu zakonski prepoznati kao lica koja obavljaju poslove od javnog značaja i koja, kao takva, imaju pojačanu krivično-pravnu zaštitu.

- Јoš juče dok sam pisao ovaj tekst znao sam da je potrebno zaštititi ne samo ljude koji se bave vaspitnim i obrazovnim radom, već i radnike u zdravstvu i novinare. Već jutros smo, nažalost, svjedoci još jednog brutalnog napada na život i tijelo jednog zdravstvenog radnika - istakao je Grmuša u objavi na Iksu.

Naveo je da sve ovo mora da prestane i kao društvo moramo da imamo nultu toleranciju na nasilje.

- Takođe, veća prava znače i veću odgovornost. Baš iz tog razloga su u ovom prijedlogu zakona jasno predviđene oštrije kazne za svakog vaspitno-obrazovnog radnika, zdravstvenog radnika i novinara koji zloupotrebom svojih ovlašćenja i dužnosti vrijeđa prava drugih, pogotovo onih slabijih - dodao je Grmuša.

Naglasio je da ovo nije političko pitanje.