latinica  ћирилица
19/10/2024 |  17:00 ⇒ 17:01 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Borelj širi dezinformacije o Rusiji kako bi je ocrnio, ali neće uspjeti da je pobijede

Izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o tome kako su navodno ruski vojnici ubijali zarobljene ukrajinske vojnike predstavljaju dezinformaciju čiji je cilj da se ocrni Rusija, rekla je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- U odsustvu uspjeha ukrajinskih snaga na liniji razdvajanja, u EU, ali i odlazeći šef evropske diplomatije Žozep Borelj u novom antiruskom saopštenju, guraju proukrajinsku propagandu i fabrikuju nove dezinformacije sa ciljem da se ocrni Rusija - rekla je Zaharova.

Ova laž Brisela je u istom nivou kao i isfabrikovana priča o Buči o kojoj na sva usta pričaju i zapadni i ukrajinski zvaničnici, kao i priča o "20.000 kidnapovane ukrajinske djece" i "zločinima ruskih vojnika" i druge izmišljotine, navela je ona.

Kako je istakla, ništa od toga ni Kijev ni njegovi zapadni pokrovitelji nisu uspjeli da dokumentuju.

- Nisu dostavljeni ni spiskovi poginulih u Buči, ni prezimena "ukradene djece" - istakla je Zaharova.

Prema njenim riječima, zato postoje brojni dokazi o zločinima Ukrajinaca i stranih plaćenika prema ruskim vojnicima.

- Žozep Borelj, kao i većina lidera NATO više vole da zatvaraju oči pred zločinima Ukrajinaca. Štaviše, sam šef evropske diplomatije je u više navrata priznao da je na početku sukoba mogao da utiče da se on okonča bukvalno za dvije nedjelje i da se tako sačuvaju životi. Ali u EU nisu imali namjeru da to učine i nemaju je ni sada, nastojeći da ostvare nedostižan cilj – da našoj zemlji nanesu strateški poraz po cijenu života Ukrajinaca koji su postali moneta za potkusurivanje u rukama rusofobnih zapadnih elita - rekla je ona.