latinica  ћирилица
20/10/2024 |  14:11 ⇒ 14:12 | Autor: RTRS

U Semberiji pod pšenicom 10 odsto više površina

Na najvećem poljoprivrednom dobru u Semberiji u toku je sjetva merkantilne pšenice na 550 hektara i sjemenske pšenice na 80 hektara, što je 10 odsto više površina pod hljebnim žitom nego prošle godine, rekao je direktor Poljoprivrednog dobra Semberija Branimir Andrić.
Јesenja sjetva - Foto: RTRS
Јesenja sjetvaFoto: RTRS

Prosječan prinos prošle godine bio je šest tona pšenice po hektaru, a akumulirani podsticaji Vlade Srpske poljoprivrednoj proizvodnji dovode do pozitivnog razvoja, naveo je Andrić.

- Podsticaji Vlade Srpske od 500 KM po hektaru pod pšenicom vrlo su značajni poljoprivrednicima. To daje sigurnost koja je izuzetno bitna za proizvođače i bez tog podsticaja, bila bi mnogo manja površina pod pšenicom u Srpskoj, što bi značilo veći uvoz hljebnog zrna, a cilj je da Republika ima dovoljno pšenice za svoje potrebe - rekao je on.

Prema njegovim riječima, podsticaj opredjeljuje ljude da siju pšenicu.

- Što se tiče ostalih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, mislim da Vlada daje ubjedljivo najveće podsticaje među državama u regionu, pa i na Balkanu - rekao je Andrić.

Zahvaljujući podsticajima, u posljednje četiri godine zanovljeno 80 odsto poljoprivredne mehanizacije u Srpskoj.

- Najveći je efekat bio podsticaj za mehanizaciju i to se direktno odražava na prinose, jer kada imamo dobru osnovnu obradu zemljišta, efektivnu sjetvu i na vrijeme, imamo i znatno veći prinos - kaže je Andrić.

Klimatski uslovi i stanje poljoprivrednog zemljišta su veoma povolji za sjetvu pšenice, koja bi na površinama PD Semberija trebalo da bude završena naredne sedmice.

- Sjetva pšenice je nešto jeftinija ove godine jer je zbog povoljnog stanja potrošnja goriva, a i samo gorivo jeftinije, dok je potrošnja sjemenskog materijala i đubriva i njihova cijena kao i prošle godine - rekao je Andrić.

PD Semberija proizvodi sjemensku pšenicu za svoje potrebe i za tržište u Srpskoj, a prošle godine proizveli su 1.000 tona sjemena sedam novosadskih sorti.

Andrić kaže da rade i na uvođenju pet novih sorti pšenice prilagodljivih klimatskim promjenama, koje će biti zasijane probno na oglednom polju od četiri hektara, kako bi se pratilo da li odgovaraju ovom proizvodnom području.