latinica  ћирилица
21/10/2024 |  06:59 ⇒ 08:08 | Autor: TANЈUG

Veći dio Kube ponovo bez struje, uprkos pokušajima da se obnovi mreža

Elektroenergetski sistem Kube ponovo je sinoć otkazao, uprkos pokušajima tokom dana da se obnovi mreža, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.
Kuba bez struje (foto: EPA/ALEJANDRO ERNESTO - ilustracija) -
Kuba bez struje (foto: EPA/ALEJANDRO ERNESTO - ilustracija)

Milioni Kubanaca ostali su bez struje i ranije tokom dana, nakon još jednog djelimičnog kvara na elektroenergetskoj mreži, koji je izbio tokom prethodne noći.

Tehnički direktor kubanske Elektromreže (UNE) Lazaro Guera potvrdio je djelimični kolaps mreže u zapadnim provincijama Kube, koji je kasno u subotu pogodio i glavni grad Havanu.

Nacionalna električna mreža Kube prvi put se ugasila oko podneva u petak nakon što je najveća elektrana na ostrvu prestala da radi.

Nakon kraćeg uspostavljanja snabdijevanja strujom, mreža se drugi put ponovo ugasila u subotu ujutro, da bi se tokom prethodne noći treći put dogodio pad sistema, a nestanci struje su većini stanovnika ostrva onemogućili punjenje telefonskih baterija i priključivanje na internet.

Kubanski ministar energetike i rudarstva, Visente de la O Levi, rekao je da su označena "tri glavna faktora koji utiču na deficit proizvodnje električne energije: stanje infrastrukture, nedostatak goriva i povećanje potražnje".

Dolazak uragana Oskar na istok Kube prijeti da dodatno zakomplikuje planove vlade da uspostavi redovno snabdijevanje strujom, a cijeli region, koji očekuje nalet uragana, uglavnom je bez struje i telefonskih komunikacija.