latinica  ћирилица
21/10/2024 |  11:28 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Zasađena prva plantaža Pančićeve omorike u Srebrenici (VIDEO)

U okviru projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na lokalitetu Karačići kod Srebrenice, na površini od tri hektara, organizovana je akcija sadnje više od 3.000 sadnica autohtone četinarske vrste Pančićeva omorika.

U akciji su učestvovali radinici šumskog gazdinstva Drina Srebrenica, Petroprojekta i Šumarskog fakulteta iz Banjaluke.

Plan je da se ova plantaža formira kao sjemenski objekat za dalju reprodukciju ovog četinara. U okviru projekta radiće se i sistem za navodnjavanje mladih sadnica, a biće postavljena i ograda.

- Plan je da ovdje čuvamo Pančićevu omoriku sa svim svojim diversitetom ali ovo sigurno može biti izuzetan sjemenski objekat od koga očekujemo produkciju sjemena kroz nekih 20 godina - pojasnio je Milan Mataruga, profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci.

Posađeno je 3.360 sadnica.

- Zajedno sa kolegama i u saradnji sa Šumskim gazdinstvom i sa preduzećem Petroprojekt posadili smo 3.360 sadnica. Predhodnog vikenda Rogatica, a poslije Višegrad, da Pančićevom ili srpskom omorikom obilježimo prostor Republike Srpske - naveo je Milan Novitović, v.d. direktora šumskog gazdinstva Drina Srebrenica.