latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:30 ⇒ 13:35 | Autor: sputniknews.com

Poznato o čemu će lideri BRIKS-a razgovarati u Kazanju

Učesnici Samita BRIKS-a razgovaraće o međunarodnim problemima sa akcentom na zaoštrenu situaciju na Bliskom istoku, saopštila je pres služba Kremlja.
BRIKS 2024 (foto: Alexandr Kryazhev/brics-russia2024.ru) -
BRIKS 2024 (foto: Alexandr Kryazhev/brics-russia2024.ru)

Na Samitu će se posebna pažnja posvetiti pitanjima mogućeg proširenja asocijacije kroz planirano uspostavljanje nove kategorije "partnerskih država".

Posljednjeg dana Samita, na sastanku BRIKS plus učestvovaće predstavnici skoro 40 zemalja.

Na sastanku se očekuju lideri zemalja ZND, delegacije mnogih zemalja Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, kao i čelnici izvršnih tijela niza međunarodnih organizacija.

- Planirano je da se razgovara o aktuelnim međunarodnim problemima sa akcentom na zaoštrenu situaciju na Bliskom istoku i saradnju zemalja BRIKS-a i Globalnog juga u interesu održivog razvoja - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da će predsjednik Rusije Vladimir Putin održati bilateralne sastanke sa praktično svim liderima koji dođu na Samit.

U Kazanju će 22-24. oktobra biti održan XVI Samit lidera BRIKS-a. Na Samitu će prvi put učestvovati nove članice asocijacije.

Od 1. januara 2024. godine punopravne članice su, osim Brazila, Indije, Kine, Rusije i Јužne Afrike, postale Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija.

Na Samitu će učestvovati i predsjednik Rusije Vladimir Putin. Samit se održava pod motom: "Јačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost".