latinica  ћирилица
21/10/2024 |  13:43 ⇒ 13:48 | Autor: sputniknews.com

Putin: Saradnja Rusije i UAE važna za globalna pitanja

Saradnja Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na međunarodnoj sceni važna je za globalna pitanja, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa predsjednikom UAE Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom.
Vladimir Putin i Muhamed ibn Zajed el Nahjan (foto: EPA-EFE/Artyom Geodakyan / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin i Muhamed ibn Zajed el Nahjan (foto: EPA-EFE/Artyom Geodakyan / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Naša saradnja je veoma važna ne samo za regionalna, već i za globalna pitanja. Aktivno sarađujemo u međunarodnim organizacijama, od kojih jedna počinje bukvalno sutra u Kazanju, kao i na velikim međunarodnim univerzalnim platformama kao što su Ujedinjene nacije - rekao je ruski lider.

On je dodao da je prethodnog dana na neformalnom sastanku sa kolegom iz UAE razgovarao o svim osetljivim pitanjima, a posebno na ona koja zahtjevaju posebnu pažnju.

Predsjednik UAE istakao je da visoko cijeni odnose sa ruskim liderom kako na ličnom, tako i na poslovnom planu.

El Nahjan je dodao i da odnosi Rusije i Emirata imaju istorijski, strateški karakter.

Osim toga, naglasio je da su UAE spremni da ulože napore za još veće povećanje robne razmjene sa Rusijom, koja je porasla od 2018. godine.

- Ovi odnosi (između Moskve i UAE) kvalitativno se razvijaju, naročito u oblasti ekonomije i trgovine, energetike i u drugim pravcima - rekao je El Nahjan.

Prema njegovim riječima, 2018. godine trgovinska razmjena među zemljama iznosila je 2,5 milijarde dolara, a već 2023. godine premašila je 11 milijardi.

El Nahjan je takođe prokomentarisao da će UAE nastaviti da pomažu Rusiji i Ukrajini po pitanju razmjene zarobljenika, kao i da su spremni da ulože dodatne napore za rješavanje kriznih situacija.

Lider UAE doputavao je u Moskvu u nedjelju, gdje je sa Putinom održao neformalni sastanak. Lideri su razgovarali o razvoju bilateralnih ekonomskih odnosa, Putin je konstatovao rast turističke razmjene između zemalja, a predsjednici dvije zemlje su se dotakli i regionalnih pitanja, posebno teme ukrajinskog sukoba i situacije na Bliskom istoku.