latinica  ћирилица
27/10/2024 |  09:39 | Autor: SRNA

Predstava "12" Nikite Mihalkova prvi put pred beogradskom publikom

Predstava "12" čuvenog ruskog režisera Nikite Mihalkova, nastala po njegovom nagrađivanom istoimenom filmu iz 2007. godine, prikazana je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Narodno pozorište Beograd (Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ) -
Narodno pozorište Beograd (Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ)

Predstavi, koja je izvedena sinoć prvi put u Srbiji, prisustvovali su i ministar kulture Srbije Nikola Selaković, ministar za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović, režiser Emir Kusturica, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i brojni predstavnici kulturnog i umjetničkog života Srbije.

Mihalkov se u predstavi pojavljuje i kao glumac i kao koautor teksta zajedno sa braćom Presnjakov, a u sjajnoj glumačkoj postavi bili su, između ostalih, i Nikolaj Burljajev, Sergej Stepančenko, Vladimir Doljinski, kao i dječji umjetnički ansambl "Amcabz".

Obraćajući se publici poslije dugotrajnog aplauza, Mihalkov je zahvalio za poziv da se predstava izvede u Beogradu, te nazvao Srbe braćom i poručio da Srbi i Rusi zajedno treba da sačuvaju pravoslavni svijet, prenosi "Sputnjik".

Predstava "12" je priča o dvanaest porotnika okupljenih da se izjasne o krivici čečenskog dječaka optuženog za ubistvo očuha, ruskog oficira, i sažima suštinu ruskog društva, mentaliteta, istorije, ali i opšteljudsku zapitanost o pravdi, saosjećanju i milosrđu.

U početku samo jedan od porotnika glasa za oslobađajuću presudu dječaku, ali to zrno sumnje na kraju rješava sudbinu optuženog, što simbolično pokazuje da saosjećanje makar i jednog čovjeka može biti spasonosno.

Predstava "12" premijerno je prikazana 2021. godine u Boljšoj teatru, dok je istoimeni film Mihalkova iz 2007. godine nagrađen specijalnim "Zlatnim lavom" na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a 2008. godine osvojio je nagradu publike na Festivalu u Karlovim Varima.

Film je bio nominovan i za nagradu "Oskar" u kateogoriji najbolji film na stranom jeziku.

Predstava "12" je i svojevrsni omaž studentskom radu Mihalkova "12 gnjevnih ljudi", postavljenom po scenariju američkog dramaturga Redžinalda Rouza.