latinica  ћирилица
27/10/2024 |  21:46 | Autor: SRNA

Stojičić: Afirmisati književno stvaralaštvo i kulturni identitet Srpske

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je večeras u Banjaluci, na otvaranju 9. Međunarodnih književnih susreta koje organizuje Udruženje književnika Srpske, da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo i ubuduće maksimalno podržavati manifestacije s ciljem afirmacije domaće savremene književne produkcije i kulturnog identiteta Srpske.
Željka Stojičić - Foto: SRNA
Željka StojičićFoto: SRNA

Stojičićeva je navela da će Ministarstvo podržavati promociju književnog stvaralaštva, kao i afirmaciju domaćih pisaca i njihovog prisustva na velikim međunarodnim manifestacijama.

- Vjerujem da će to ubuduće Udruženju književnika Republike Srpske omogućiti još bolje pozicioniranje domaće književnosti i pisaca u evropskim i svjetskim književnim i kulturnim tokovima - rekla je Stojičićeva u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske u Banjaluci.

Ona je podsjetila da Udruženje književnika Srpske devetu godinu zaredom organizuje manifestaciju na kojoj afirmiše i razvija domaće književno stvaralaštvo, te povezuje i okuplja najuglednije pisce, prevodioce i izdavače iz regiona i svijeta s ciljem da književnost koja se stvara na prostoru Republike Srpske nađe svoje mjesto u regionalnim i svjetskim okvirima.

- Suštinski cilj Međunarodnih književnih susreta je ubrzaniji razvoj i unapređenje međunarodne književne i kulturne saradnje između pisaca Republike Srpske i pisaca iz drugih država, mogućnost prevođenja djela domaćih autora na druge jezike kao i stranih na srpski jezik, čime se otvara mogućnost za značajnije prisustvo domaćeg stvaralaštva na svjetskim književnim sajmovima i forumima - navela je Stojičićeva.

Ona je rekla da je Udruženje književnika Republike Srpske potvrdilo da ovaj književni i kulturni događaj, koji je već regionalno prepoznatljiv, pomjera granice i značajno doprinosi unapređenju međunarodne književne i kulturne saradnje između pisaca iz Republike Srpske i drugih zemalja, te otvara brojne mogućnosti i prilike za dalju promociju naše književnosti u svijetu.

Stojičićeva naglašava da je od ogromnog i višestrukog značaja za književnost koja se stvara na prostoru Republike Srpske njeno otvaranje prema svijetu, a najbrži put su upravo profesionalni susreti pisaca i prevodilaca u Banjaluci koji svake godine okupljaju najznačajnija imena i autoritete iz svijeta knjige.

- Ovogodišnja manifestacija je posebno značajna jer je nagrada Međunarodnih književniha susreta `Otvorena knjiga` dodijeljena uglednom piscu iz Kine Leiju Pinjangu - rekla je Stojičićeva.

Ona je navela da ovi susreti šalju jaku poruku da su domaći književnici i njihovo udruženje otvoreni prema svijetu i neophodno je to iskoristiti kako bi kultura Srpske i stvaralaštvo bili predstavljeni na najbolji način.

Stojičićeva je rekla da će na kraju manifestacije biti poslata pjesnička poruka svijetu upravo iz Banjaluke i Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević naveo je da program manifestacije podrazumijeva učešće uglednih pisaca iz svijeta, regiona i Republike Srpske, a dolazak su potvrdili pisci iz Kine, Rumunije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Republike Srpske.

- Osim književnih promocija u Banskom dvoru, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske, na Filološkom fakultetu, u Gimnaziji, Konfucijevom institutu, pisci će ove godine održati i poetski čas u biblioteci `Veselin Masleša` u Laktašima. Organizovaćemo im i posjetu nacionalnim ustanovama kulture u Banjaluci uz profesionalnog vodiča iz gradske Turističke organizacije - rekao je Bjelošević.

Kniževni susreti trajaće do 31. oktobra na više lokacija u Banjaluci i Laktašima.