latinica  ћирилица
Čuvari Krajine
Čuvari Krajine
16:20
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED

O EMISIЈI
Čuvari Krajine

Dokumentarni serijal "Čuvari Krajine" ima za cilj predstaviti bogato kulturno-istorijsko nasljeđe Srba sa područja Like i Dalmacije, njihovu istorijsku ukorijenjenost u ovim krajevima, ali i sve ono sa čim se malobrojno povratničko stanovništvo danas suočava.
Imajući u vidu složenost burnih istorijskih procesa, Srbi iz ličkih i dalmatinskih sela i gradova oduvijek su bili čuvari nacionalnog identiteta, a na istorijskoj pozornici prisutni su više od deset vijekova. Na Prvom splitskom saboru, održanom 925. godine, pominju se Srbi kao stanovnici dalmatinskog zaleđa. U 14. vijeku podignuta su tri najznačajnija i najzapadnija srpska manastira - Krupa (1317), Krka (1345) i Dragović (1395). Velika imena srpske istorije, duhovnosti i umjetnosti potiču upravo iz ovih krajeva, a dovoljno je pomenuti samo neka od njih: Stojan Јanković, Vuk Mandušić, Simo Matavulj, Vladan Desnica, Nikodim Milaš, Stefan Knežević, Nikola Tesla...
Područja Like i Sjeverne Dalmacije bila su vijekovima naseljena većinskim pravoslavnim stanovništvom, dok su posljednja ratna dešavanja uticala na to da su danas većinski u samo nekoliko lokalnih zajednica.
Sve ovo dovoljan je razlog da se ovim krajevima, kao i stanovništvu koje ih danas nastanjuje, posveti medijska pažnja kakvu i zaslužuju, sa željom da se ne zaborave ljudi i krajevi koji su u mnogome obogatili srpsko nacionalno i duhovno biće.
 

Miloš Ernaut, autor dokumentarnog serijala "Čuvari Krajine"

Redakcija: Kulturni, obrazovni i religijski program

Kontakt: