latinica  ћирилица
Artifakta
Dokumentarna emisija
Artifakta
22:35
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED

O EMISIЈI
Artifakta

Artifakta je dokumentarna televizijska emisija o umjetničkom stvaralaštvu. Dokumentovanje je zasnovano na audio-vizuelnom snimanju umjetničko-stvaralačkog procesa i snimanju razgovora/intervjua sa umjetnicima s ciljem prikazivanja njihovog pristupa radu i umjetnosti. Kreira televizijski portret, prikazujući rad, radove i promišljanje o njima.

Artifakta je osmišljena da dokumentuje, odnosno faktografiše“ bilježi umjetnički proces, registruje stvarnost“, predstavlja umjetnika (ili umjetničku grupu) i sve to predstavi u formi televizijske emisije. Otuda naziv emisije koji plastično sublimira dva paralelna pristupa tematiziranju: Art“ i fakta“. Estetski teži minimalizmu, otuda zvučno prožimanje melodijama Erika Satija koje su muzički lajt-motiv serijala.

Artifakta gledaocima nudi uvid u to kako radovi nastaju i koji su to misaoni procesi koji im prethode. Svaka emisija je prilagođena stvaraocu i stvaralaštvu koje tematizira i u tom je smislu, priča za sebe. Umjetnici govore o sebi, o tome kako su ušli u svijet umjetnosti i kroz koje su sve kreativne faze prolazili.

Sljedeći pasus (iz govora Ive Andrića prilikom uručivanja Nobelove nagrade) suštinski sublimira autorski odnos prema emisiji:

Ali, na kraju krajeva, sve su to pitanja tehnike, metode, običaja. Sve je to manje ili više zanimljiva igra duha povodom jednog dela i oko njega. Nije uopšte toliko važno da li jedan pripovedač opisuje sadašnjost ili prošlost, ili se smelo zaleće u budućnost; ono što je pri tom glavno, to je duh kojim je nadahnuta njegova priča,ona osnovna poruka koju ljudima kazuje njegovo delo. A o tome, naravno, nema i ne može biti propisa ni pravila.Svak priča svoju priču po svojoj unutarnjoj potrebi, po meri svojih nasleđenih ili stečenih sklonosti i shvatanja, i snazi svojih izražajnih mogućnosti; svak snosi moralnu odgovornost za ono što priča, i svakog treba pustiti da slobodno priča.“

Emisija će biti emitovana svakih 15 dana.

Autor i urednik je Ernest Zavila

Redakcija: Kulturni, obrazovni i religijski program