latinica  ћирилица
16/08/2014 |  10:58 | Autor: Telegraf

MOK zbog ebole zabranio nastup sportistima na OI mladih

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zabranio je nastup na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu u Kini trojici sportista iz zapadnoafričkih zemalja u kojima hara virus ebole.

MOK je zabranio nastup dvojici sportista koji su trebali nastupiti u borilačkim sportovima te jednom plivaču.

" Sportisti iz zapadnoafričkih zemalja neće imati pravo nastupa u borilačkim sportovima i u plivačkim takmičenjima. Žao nam je zbog takve odluke, ali željeli smo smanjiti rizik od zaraze ", poručili su iz MOK-a.

MOK nije želio objaviti imena sportista, niti države iz kojih dolaze. Sudeći po broju prijava na službenoj stranici Olimpijskih igara mladih u Nanjingu će nastupiti 25 sportista iz zemalja u kojima se virus ebole dramatično širi (Siera Leone, Liberija, Gvineja, Nigerija). Na 2. olimpijskim igrama mladih, koje traju od 16. do 28. avgusta, nastupiće više od 3700 sportista uzrasta od 15 do 18 godina iz 204 nacionalna olimpijska odbora. Prve OI mladih održane su 2010. u Singapuru, a okupile su 3522 sportista iz 205 zemalja.

Podsjećamo, smrtonosni virus ebole dosad je u zapadnoj Africi odnio više od 1000 života, a bolest je dijagnostifikovana kod 1848 osoba. U Evropi je od ebole preminula jedna osoba, španski sveštenik Migel Pahares (75) koji se zarazio u Liberiji.