latinica  ћирилица
16/08/2014 |  11:07 | Autor: B92

FIFA-a otkrila recept za uspjeh na Mundijalu

Opširna analiza FIFA-e o nedavno završenom Svjetskom prvenstvu donosi nam mnogo informacija o najuspješnijim taktikama i stilovima igre.

Preuzimanje rizika tokom utakmica i igra na kontranapade su novi trendovi u fudbalu, navodi se u objavljenoj studiji Svjetske fudbalske federacije (FIFA) o taktici ekipa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

“Trend je da ekipe igraju pozitivno i da čine sve kako bi pobijedile, prije nego da čine sve da ne izgube“, navodi se u studiji Fifinih trenerskih eksperata koji su radili na Mundijalu u Brazilu, javlja Beta.

Najbolji timovi su nagrađeni uspjehom jer se “nisu plašili da će izgubiti oštrinu u pojedinim trenucima“, navodi se u dokumentu od 284 strane.

“Izvanredni brzi prelazi i taktika kontranapada su najefikasnije strategije na Svjetskom prvenstvu. Tempo utakmica je bio impresivan, vjerovatno je turnir u Brazilu bio najbrži u istoriji Mundijala“, stoji u studiji.

Od ostalih uspješnih poteza, izdvaja se igra sa najmanje dva napadača u ekipi, tri centralna defanzivca i sa samo jednim defanzivnim fudbalerom sredine terena.

Kontroverzni incidenti, uključujući ispad Luisa Suareza koji je tokom utakmice sa Italijom ugrizao protivničkog igrača Đorđa Kjelinija, kao i to što su igrači nastavljali da igraju utakmice i uprkos očiglednih povreda glave, nisu spomenuti u dokumentu.

Ekipe su rijetko kritikovane, a Fifini eksperti zabilježili su da “napadačka igra Brazila nije bila na nivou i da je bilo očiglednih problema u odbrani te ekipe“.

“Evropske ekipe mogu da budu zadovoljnije svojim nastupima u Brazilu. Četiri azijske reprezentacije su bez pobjede na turniru, nedostajalo im je kreativnosti, ideje i prodora, ali i igrača koji bi mogao da preokrene rezultat u njihovu korist“, navodi se u analizi Fife.