latinica  ћирилица
16/08/2014 |  13:05 | Autor: B92

Počinje spektakl na Ostrvu

Utakmicom Mančester junajted - Svonsi danas počinje Premijer liga Engleske.

Titulu brani Mančester Siti, dok je prema kladionicama glavni favorit za titulu Čelzi.

Drugu sezonu u nizu Mančester Јunajted počinje sa novim menadžerom, što se nije dogodilo tri decenije. Luj van Gal je čovjek od koga navijači "Crvenih đavola" očekuju povratak krune na Old Traford.

Holanđanin je jedan od četvorice novih menadžera u ligi, dok su čak desetorica igrača klubove koštala po najmanje 20 miliona funti. Rekordan transfer ovog leta u PL trenutno drži Čileanac Aleksis Sančes koji je stigao iz Barselone u Arsenal za 35 miliona.


Nova sezona je druga u trogodišnjem ugovoru lige i TV kuća vrijednom milijardu funti po sezoni, a očekuje se da nagrade za najbolje budu oko 100 miliona funti. Prošle sezone šampion Siti je zaradio 96,5 miliona funti, million manje od Liverpula jer su "redsi" češće bili na televiziji. Profitirali su čak i klubovi koji su ispali, tako je Kardif zaradio 62 miliona funti.

Inovacija u novoj sezoni je nestajući sprej koji će sudije da koriste tokom prekida kako se ne bi pomerala lopta niti živi zid, a što je uspešno primenjeno na proteklom Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Očekuje se jedna od najneizvjesnijih sezona u borbi za titulu u istoriji Premijer lige, neizvjesnija i od prethodne u kojoj su četiri kluba bila ravnopravna do poslednjih nekoliko kola.

Najviše se očekuje od Čelzija, Žoze Murinjo je prošlu sezonu iskoristio da zavede red u ekipi, a ovog leta doveo tri fantastična pojačanja, stigao je španski tandem Dijego Kosta-Sesk Fabregas, te se vratio legenda Stamford Bridža Didije Drogba. Čelzi je ukupno potrošio 80 miliona funti.

Šampion Siti je zbog sankcija UEFA mogao da potroši samo 50 miliona, a najveće pojačanje je francuski štoper Elijakvim Mangala koji je plaćen Portu 32 miliona funti.


Najveće promjene opet su se dogodile na Old Trafordu, otišao je odbrambeni tandem Nemanja Vidić-Rio Ferdinand, te legenda Rajan Gigs, stigao je novi menadžer koji je potrošio više od 65 miliona funti na dovođenje Andera Erere i Luka Šoa.

Arsenal je na otvaranju sezone u Engleskoj deklasirao šampiona Siti 3:0 u Komjuniti Šildu i najavio ovaj put ravnopravnu borbu za titulu do poslednje sekunde sezone.

Glavna nepoznanica među favoritima biće Liverpul, koji je prodao najboljeg strijelca i igrača prošle sezone u PL Luisa Suaresa, a kupio "pola" Sautemptona i doveo Lazara Markovića.

Pored Markovića, Srbiju će u najprestižnijem klupskom fudbalskom takmičenju predstavljati još tandemi Čelzija (Branislav Ivanović i Nemanja Matić) i Mančester Sitija (Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić), te Dušan Tadić u Sautemptonu.

Sedam klubova će predstavljati Englesku u Evropi ove sezone, a prvi put od sezone 1989-1990. među njima neće biti Mančester Јunajted.

Premijer liga, 1. kolo:
13:45 Mančester Јunajted – Svonsi
16:00 Lester Siti – Everton
16:00 KPR – Hal Siti
16:00 Stouk Siti – Aston Vila
16:00 VBA – Sanderlend
16:00 Vest Hem – Totenhem
18:30 Arsenal – Kristal Palas

nedelja:
14:30 Liverpul – Sautempton
17:00 Njukasl – Mančester Siti

ponedjeljak:
21:00 Barnli – Čelzi